Már 6367-en vannak kórházban, 622-en pedig lélegeztetőgépen

2021. március 3. – 09:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét 4000 fölött van az új fertőzöttek száma: az elmúlt 24 órában 4211 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta 439 900 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 136 beteg, az elhunytak száma velük 15 324 főre emelkedett. Már 326 215-en gyógyultak meg, de az aktív fertőzöttek száma is emelkedett: 98 361 főre. Az elmúlt 24 órában 25 723 tesztet végeztek.

6367 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 622-en vannak lélegeztetőgépen – számolt be szerdán az elmúlt 24 óra adatairól a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. A halálos áldozatok száma előző nap is 100 fölött volt, elhunyt egy 16 éves lány is, akinek súlyos alapbetegsége volt. Ő a járvány legfiatalabb áldozata Magyarországon.

Már 758 037 embert oltottak be, közülük 253 368-an már a második oltást is megkapták.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján dr. György István, az oltási munkacsoport vezetője ismertette az újabb oltási rendet: ennek értelmében a tervek szerint április 11-ig minden regisztrált meg fogja kapni az oltás első adagját, mert már az első dózis is jelentősen csökkenti a súlyos betegség kialakulásának kockázatát. György István elmondta, a harmadik hullám felfutása miatt döntöttek a stratégia módosítása mellett. Az oltási terv ilyen irányú módosítása nem példa nélküli: az Egyesült Királyságban is az első dózis mielőbbi beadását tűzték ki célként.

Azért, hogy mielőbb be tudják oltani az első dózissal az embereket, a Pfizert 21 helyett 35 napra, az AstraZenecát pedig 4 hét helyett 12 hét után adják majd be ismét. A kedden érkezett összes Pfizer-vakcinát rögtön fel is használják, és a következő adag kínai vakcinaszállítmánnyal is ez a terv. A háziorvosok a hétvégékre továbbra is pótlékot kapnak, ha oltanak – a pénz attól függ, mennyi embert kell beoltani. Ennek függvényében negyven-, illetve nyolcvanezer forintot adnak nekik pótlékként.

A következő oltási héten, amit szerdától szerdáig számolnak, folytatják tehát az idősek oltását, de jut vakcina az idősotthonokba, a szociális intézményekbe is, oltják azokat a kimaradt egészségügyi dolgozókat is, akik kérik, AstraZenecával pedig a 60 év alatti krónikus betegeket oltják, sokakat SMS-ben értesítenek majd, mely oltópontokra mehetnek.

Orbán Viktor vasárnap, az oltása után egy videóüzenetben arról beszélt: „a harmadik hullám támad, erősebb lesz, mint az előző kettő volt”, hétfőn pedig Müller Cecília biztatta arra a lakosságot, hogy akinek felajánlják a vakcinát, az oltakozzon,

„mert ha így emelkednek a fertőzöttségi adatok, akkor további korlátozó intézkedések sem kizárhatóak”.

Szintén hétfőn Merkely Béla, a SOTE rektora egy rádióinterjúban azt mondta, a járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat, illetve szerinte több új vírusmutáció a középkorúak és a fiatalok között „talán még jobban terjed”, gyakran súlyos tüdőgyulladást okozva. Merkely szomorúnak nevezte, hogy a háziorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg. Mint mondta, „minden egyes vakcina-visszautasítás erősen megnöveli a fertőzés valószínűségét”.

A rektor úgy véli, ha az oltottak és a fertőzésen átesettek száma eléri a 6-7,5 milliós arányt Magyarországon, a járvány megáll, egyúttal pedig bízik benne, hogy ebben az évben „teljes mértékben letudjuk a járványt”.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!