Orbántól a tömeges oltás összeomlásán át a szigorításokig – minden, amit a sűrű péntekről tudni kell

2021. március 5. – 18:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erős nap volt március első péntekje, mellesleg majdnem napra pontosan a járvány magyarországi megjelenésének első évfordulója.

Kora reggel megírtuk, hogy koronavírusos lett, majd meghalt egy – az érthetetlen módon a járványban is nyitva hagyott – kaszinóban dolgozó biztonsági őr.

Aztán Orbán Viktor adott interjút az állami rádiónak, amiben egyebek mellett bejelentette, hogy a virágboltok nőnapon nyitva lehetnek, és hogy a bölcsődéket még nem zárják. És hogy a konzultáció március 15-ig folytatódik arról, hogy hogyan nyisson az ország, utána döntenek arról, hogy mi lesz a nyitás menetrendje húsvét után. Mert „most zárni kell, hogy húsvétkor nyithassunk”.

De azt is bejelentette, hogy rendszerszintű hibák miatt le kell állítani a tömeges oltást. Azt nem árulta el, hogy ez pontosan mit jelent, mindenesetre a koronavirus.gov.hu-n megjelent a hétvégi oltás felfüggesztése, majd rögtön ki is vették ezt a bekezdést a friss cikkükből.

De legalább kiderült, hogy van egy telefonszám, amin mindenki elmondhatja, nála mi a probléma a tömeges oltásra behívó SMS-sel. Mert probléma, na, az van, nem is kevés. Csak sajnos az nem derült ki, hogy mi ez a telefonszám, mert sem Orbán nem tudta, sem Müller Cecília nem közölte.

Viszont az operatív törzs tájékoztatójából világossá vált, hogy pontosan miről is van szó oltásleállításilag: miután közölték, hogy dezinformáció a tömeges oltóprogram leállítása, elmondták, hogy azt a programot kellett felfüggeszteni, amelyben egy központi rendszer hívott be tömeges oltásra most hétvégére több mint hetvenezer embert, hogy AstraZenecával beoltsák őket. Az SMS-eket erről máris elkezdték kiküldeni. Kollégánk itt írta meg a véleményét az egészről.

A járványadatok nem lettek jók, soha ennyi ember nem volt még lélegeztetőgépen, mint a legfrissebb adatok szerint.

Közben az egész ország tűkön ülve várta, hogy a Magyar Közlönyben megjelenjenek a pontos részletek a hétfői új szabályokról, mi pedig megkérdeztük az érintetteket, hogy készülnek.

Aztán tényleg megérkezett a Magyar Közlöny, amiből megtudhattuk a részleteket. És mint kiderült, a megjelent jogszabályok bár nem teljesen egyeznek, de nagyon hasonlítanak egy napközben kiszivárgott, pontosabban egy autószerviz által közzétett tervezetre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!