Még sosem voltak ennyien lélegeztetőgépen a koronavírus miatt itthon, mint most

2021. március 5. – 07:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

6369 újabb fertőzöttel nőtt a betegek száma, 143-an haltak meg, 677-en vannak lélegeztetőgépen és 6867-en kórházban a koronavírus miatt – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az adatok egy részét a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Később a koronavírus.gov.hu közzétette a továbbiakat: eszerint a gyógyultak száma 331 557 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 105 371 főre emelkedett.

Az adatok közül kiemelkedően magas a lélegeztetőgépen lévők száma, még sosem szorultak ilyen sokan gépi lélegeztetésre a koronavírus miatt: most 677-en vannak lélegeztetőgépen, ezt megelőzően a tavaly december 7-i 674-es szám volt a legmagasabb.

A következő napokban is folytatódik a regisztrált idősek oltása háziorvosoknál (250 ezer kínai vakcinával és 31 ezer Moderna-vakcinával). 114 ezer Pfizer-vakcinát a kórházi oltópontokon adnak be az időseknek.

Az előző napi adatok meredek ugrást mutattak: 6554 új fertőzöttet és 152 új halálos áldozatot regisztráltak. A harmadik hullám erősen ível felfelé, az utóbbi hetekben folyamatos emelkedést mutattak a számok, ráadásul a súlyos eset is több, mint a novemberi csúcs idején.

Ezért a kormány csütörtökön újabb korlátozásokat jelentett be, melyek pontos részleteit péntek reggelig még nem közölték. Annyi bizonyos, hogy 2021. március 8. hétfőtől bezárnak az óvodák és az iskolák április 7-ig, a boltok közül a csak az élelmiszerboltok, benzinkutak, drogériák, patikák tarthatnak nyitva március 22-ig.

Noha az Index egyik cikke nyomán felmerült, hogy a kormány esetleg kötelezővé teheti az FFP2-es maszk viselését, Szijjártó Péter külügyminiszter a HVG-nek adott hosszú interjújában a lap újságírójának kérdésére válaszolva nem erősítette ezt meg. Azt mondta, a mostani kormányülésen nem volt szó arról, hogy a bejelentett szigorítások része lenne a kötelező FFP2-es maszk. Szijjártó szerint nem hoznak olyan döntést, amit nem lehet betartani, és az operatív törzset vezető Pintér Sándor sem utalt arra, hogy FFP2-es maszkot tennének kötelezővé. Szijjártó szerint ilyesmit csak akkor lehet előírni, ha meg is lehet vásárolni a maszkot.

A korlátozások eddig ismert részleteiről ebben a cikkünkben olvashat.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint az új esetek száma is csökken majd a szigorításokkal, ennek látványos hatása két hét múlva lesz érezhető. Azt mondta, a járvány leküzdésének leghatékonyabb módja a minél nagyobb arányú oltás, ami jelenleg is folyamatban van, és május közepén már „lényegesen jobb lesz a helyzet”, és valószínűleg lehet majd fokozatosan csökkenteni a szigorításokat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: helyzet van, nagyon gyorsan terjed a fertőzés, az oltások hatása még nem érzékelhető, ezért mindenképpen szükség van a társadalmi érintkezés korlátozására is.

A hétvégén 74 ezer embert oltanak be. Az érintettek sms-ben kapnak értesítést, olvasóink beszámolói szerint köztük olyanok is, akiket korábban már beoltottak. Emellett sokan elégedetlenek amiatt, mert nekik vagy a hozzátartozóinknak olykor száz kilométernél is többet kellene utazniuk az oltásért. A tervek szerint a jövő héten 400 ezer ember kap oltást.

Az új oltási tervet kedden ismertették: ennek értelmében április 11-ig minden regisztrált megkapná az oltás első adagját, mert már az első dózis is jelentősen csökkenti a súlyos betegség kialakulásának kockázatát. A stratégia módosítása mellett a harmadik hullám felfutása miatt döntöttek. Az oltási terv ilyen irányú módosítása nem példa nélküli: az Egyesült Királyságban is az első dózis mielőbbi beadását tűzték ki célként.

Közben az Európai Gyógyszerügynökség elkezdte vizsgálni az orosz vakcinát, a Szputnyik V-t, de egyelőre az Európai Bizottság szerint nem tárgyalnak arról, hogy jóváhagyás esetén az EU vásárolna a vakcinákból.

Már egy éve tart a járványidőszak Magyarországon, a koronavírus elmúlt egy évét ebben a videónkban foglaltuk össze:

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!