Merkely: Több a súlyos eset, mint a novemberi csúcs idején

2021. március 04. – 22:56

frissítve

Merkely: Több a súlyos eset, mint a novemberi csúcs idején
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön azt mondta az M1-en:

„Ha nem lennének szigorítások, meredeken emelkedne a fertőzöttek száma, ezzel párhuzamosan az orvosi, kórházi kezelést igénylőké is radikálisan nőne”

– írja az MTI.

A rektor szerint a Semmelweis Egyetemen már több beteget kezelnek, mint a tavaly novemberi csúcs idején, és a súlyos esetek számában országos szinten is 95 százalékra közelítették meg a novemberi csúcsot.

Szerinte rövid időn belül ezek a számok még jobban emelkednének, és bizonyos esetekben a kórházi ellátás színvonalát is befolyásolnák, „ha nem lépnénk időben a szigorítás felé”.

Arra a kérdésre, hogy a szigorítások mennyire rövidíthetik le a harmadik hullámot, azt mondta, a koronavírus-járvány harmadik hulláma korábban érte el Írországot, Nagy-Britanniát és Portugáliát, és ezekben az országokban a szigorítások után körülbelül egy hónappal az esetszámok jelentősen csökkentek.

Merkely szerint az új esetek száma is csökken majd a szigorításokkal, ennek látványos hatása két hét múlva lesz érezhető. Azt mondta, a járvány leküzdésének leghatékonyabb módja a minél nagyobb arányú oltás, ami jelenleg is folyamatban van, és május közepén már „lényegesen jobb lesz a helyzet”, és valószínűleg lehet majd fokozatosan csökkenteni a szigorításokat.

Az oltási hajlandóságról azt mondta, folyamatos javulást lát, most már a lakosság nagyobbik része szeretné az oltást, és világosan látják, hogy az a legjobb oltás, amivel már beoltották őket, mert az már hat és két hét múlva kimutatható védettséget ad.

A szakember szerint sokat tudnak ártani a vakcinák hatásosságát megkérdőjelező vélemények, mert a lakosság egy része ennek hatására elbizonytalanodhat.

Merkely azt mondta, jelentős előny a második hullámhoz képest, hogy most az orvosok és szakdolgozók be vannak oltva, a Semmelweis Egyetemen öt pozitív koronavírus-eset van az 5800 orvos és szakdolgozó között, vagyis – mint mondta – „a humánerőforráson nem fog múlni a betegek ellátása”.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be a kéthetes szigorításokat, eszerint az üzletek március 8-tól március 22-ig zárva lesznek, kivéve az élelmiszerboltokat, a patikákat, a drogériákat és a benzinkutakat, illetve minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével.

Arról, hogy milyen szigorítások várhatók a következő két hétben, ebben a cikkünkben olvashat.

Kövess minket Facebookon is!