Meredek ugrás a számokban: hatezernél is több új fertőzöttet és 152 új halálos áldozatot regisztráltak

2021. március 4. – 08:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiemelkedően sok, 6278 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában (legutóbb decemberben volt ilyen magas ez az adat), így 446 178 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 152 beteg, így az elhunytak száma 15 476 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 328 136 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 102 566 főre emelkedett. 6554 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen. A mintavételek száma is jelentős, 30 749 tesztet végeztek – írta meg a legutóbbi 24 óra adatait a koronavírus.gov.hu.

Az oltottsági adatokról is beszámoltak: ez alapján már 785 440 a beoltottak száma, közülük 267 153-an már a második oltásukat is megkapták. Csütörtökön délelőtt újabb adag AstraZeneca-szállítmány érkezik: a várt 127 200 adag helyett azonban csak 105 600 adag jön, és szintén ma várható az újabb Szputnyik-szállítmány is. A tájékoztató oldal szerint a kormány ma reggel is ülésezik a járványhelyzet miatt, a döntésekről a 11 órakor kezdődő kormányinfón adnak tájékoztatást.

Egy nappal korábban 4211 új fertőzöttet és 136 halálos áldozatot regisztráltak, kórházban már hatezernél is többen, lélegeztetőgépen pedig hatszáznál is többen voltak.

Szerdán, az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy beigazolódnak a járványügyi számítások, dinamikusan nőnek a fertőzöttségi mutatók. Az országos tisztifőorvos szerint ez leginkább a súlyos megbetegedések számában nyilvánul meg, ugyanis a fertőzések az eddiginél gyakrabban zajlanak súlyos lefolyással, sok esetben van szükség szinte azonnal kórházi kezelésre a tünetek észlelése után, ezért nő jelentősen a kórházi kezelésre szorulók száma.

Rendkívüli mértékben emelkedik a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma, és az életkor is az egyre fiatalabbak felé tolódik el. A negyvenes korosztályban sokan vannak, akiknek hirtelen romlik az állapota

– emelte ki az országos tisztifőorvos, aki a vírusmutánsok nagyobb fertőzőképességéről is beszélt. Müller szerint további szigorítások csak akkor lesznek, ha azok elkerülhetetlenek.

A magyarországi járványstatisztika valóban nem jó: lakosságarányosan többen haltak már meg itthon, mint a pandémiában súlyosan érintett Egyesült Államokban. Mindezt úgy, hogy arányaiban ott jóval többen fertőződtek meg.

Arról, hogy valóban váratlanul indult-e romlásnak a helyzet, vagy a kormány kapcsolt-e hirtelen válságüzemmódba, ebben a cikkünkben írtunk.

Az új oltási tervet kedden ismertették: ennek értelmében április 11-ig minden regisztrált megkapná az oltás első adagját, mert már az első dózis is jelentősen csökkenti a súlyos betegség kialakulásának kockázatát. A stratégia módosítása mellett a harmadik hullám felfutása miatt döntöttek. Az oltási terv ilyen irányú módosítása nem példa nélküli: az Egyesült Királyságban is az első dózis mielőbbi beadását tűzték ki célként.

Azért, hogy mielőbb be tudják oltani az első dózissal az embereket, a Pfizert 21 helyett 35 napra, az AstraZenecát pedig 4 hét helyett 12 hét után adják majd be ismét. Folytatják tehát az idősek oltását, de jut vakcina az idősotthonokba, a szociális intézményekbe is, oltják azokat a kimaradt egészségügyi dolgozókat is, akik kérik, AstraZenecával pedig a 60 év alatti krónikus betegeket oltják, sokakat SMS-ben értesítenek majd, mely oltópontokra mehetnek.

Müller Cecília szerint Magyarország végre rendelkezik elég oltóanyaggal ahhoz, hogy meg lehessen valósítani azt az „igazi kampányoltást, amit szeretnénk”, annak érdekében, hogy az egyéni védelem minél gyorsabban kialakuljon – jelentette be szerdán Müller Cecília. Csütörtöktől „új fejezet nyílik az oltási kampányban”, mert 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus beteg beoltására készülnek. Őket SMS-ben értesítik arról, hogy a rendelkezésre álló AstraZeneca-oltóanyagból mikor és melyik oltóponton kaphatnak.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Közben Csehországot, Ausztriát és Szlovákiát járványügyi szempontból a világ legsúlyosabban érintett országai közé sorolták az elmúlt hetekben, kórházaikban elfogytak a férőhelyek és a személyzet, ezért próbálják meg felgyorsítani az oltási programjaikat. Csehországban az elmúlt héten rekordmértékben növekedett a súlyos betegek száma, az ország korábban segítséget kért az EU-tagállamoktól, Magyarország is jelezte, kész segíteni.

Az EU szolidaritásának köszönhetően a három ország soron kívül száz-százezer Pfizer–BioNTech-vakcinát kap az Európai Unió többi tagállamától.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!