Soha nem látott mértékben nőtt a súlyos betegek száma Csehországban

2021. február 23. – 10:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordmagasra nőtt a kórházban kezelt súlyos koronavírus-betegek száma Csehországban – közölte a cseh egészségügyi minisztériumra hivatkozva az MTI. A kedd reggel közzétett kimutatás szerint a kórházakban több mint 6500 Covid-19-beteget kezelnek, akik közül 1329-nek az állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. A járvány tavaly márciusi kitörése óta ezek a legmagasabb kórházi számok, és az utóbbi napokban folyamatosan emelkednek.


A járvány csehországi halálos áldozatainak száma már meghaladja a 19 500-at. Az aktív fertőzöttek száma tovább növekszik, jelenleg 121 ezren vannak. A hétfői szűrések 11 233 új fertőzést mutattak ki, ami mintegy 2300-zal több, mint egy hete volt. A járvány terjedését mutató index 1,18-ra emelkedett, ami a terjedés gyorsulását jelzi. A hivatalos százpontos kockázati index 75 ponton van, ami a negyedik sáv felső határa. Az országban érvényes óvintézkedések továbbra is a legsúlyosabb, ötödik sávnak felelnek meg.

A szűrések és a laboratóriumi vizsgálatok alapján a szakértők megállapították, hogy már országszerte jól kimutatható a veszélyesebb brit változat terjedése, illetve az, hogy a fertőzés egyre inkább a fiatalabb korosztályok körében is megjelent. A kormány a helyzet mérlegelése után hétfő este úgy döntött, hogy egyelőre nem enyhít az óvintézkedéseken.

Szlovákiában is romlik a helyzet

Hétfőn írtuk meg, hogy Szlovákiában is rekordszinten van a koronavírus miatt kórházban ápoltak száma, ami szintén a brit vírusmutáns terjedésére vezethető vissza. Az összlakosságra számított halálos áldozatok számában Szlovákia az első helyre került a világon. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek, ezért a szlovák kormány a járvány leküzdésének érdekében egészségügyi személyzetet kért a többi európai uniós országtól. Ausztria, Lengyelország és Magyarország is felajánlotta segítségét Szlovákiának. Kedden azt írta a Parameter.sk, hogy Románia is csatlakozott, a öt orvost és kilenc egészségügyi nővért küldenek Szlovákiába, akik három hétig maradnak az országban.

Az Új Szó azt írja, hogy a kedden közzétett adatok szerint 1998 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a pozitív tesztek aránya 20 százalék körül van. A halálos áldozatok száma 94-gyel 6671-re emelkedett. A betegséggel összefüggésben 4017 személyt kezelnek kórházban, 3723 esetben már igazolták a koronavírus-fertőzést. 317 beteget az intenzív osztályon kezelnek, 348 mesterséges lélegeztetésre szorul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!