Elkezdték kiküldeni a krónikus betegeknek az oltásra hívó sms-eket

2021. március 04. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön megkezdődött a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcina hétvégi beadásáról értesítő sms-ek kiküldése, értesültünk olvasóinktól. Azonban többen is elégedetlenek, mert nekik vagy a hozzátartozóinknak olykor száz kilométernél is többet kellene utazniuk az oltásért. Sokan pedig úgy kaptak behívót, hogy korábban már beoltották őket.

A hír kapcsán az MTI azt írja: az üzeneteket a Vakcinainfo küldi, azokban szerepel a védőoltás beadásának helye és ideje, valamint a tény, hogy az oltás az AstraZeneca-vakcinával történik majd. Az üzenetben kérik, hogy az oltóponton mindenki pontosan jelenjen meg, és ha teheti, vigye magával a koronavirus.gov.hu oldalról kinyomtatható hozzájáruló nyilatkozatot. Az sms-ben arra is felhívják a figyelmet, hogy ha valaki a megjelölt időpontban nem jelenik meg, az oltást csak a későbbiekben kapja meg.

Müller Cecília a szerdai tájékoztatóján elmondta: szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget terveznek beoltani az AstraZeneca oltóanyagával. Az országos tisztifőorvos azt kérte, a kiküldött üzenetekre senki ne válaszoljon, mivel az lényegében egy „behívó”, az értesítettek pedig pontosan és felkészülten érkezzenek az oltópontokra, azaz: hozzák magukkal személyazonosító irataikat, tajkártyájukat, a koronavírus.gov.hu oldalról letöltött, majd kitöltött beleegyező nyilatkozatot, emellett javasolta, hogy az érintettek praktikusan öltözködjenek, legyen náluk víz, a cukorbetegeknél ennivaló.

Már be vannak oltva, mégis jött az sms

A cikkünk megjelenése után több levélírónk is jelezte, hogy őket ugyan korábban beoltották már, csütörtökön mégis megkapták a behívó sms-t. „Én a múlt pénteken megkaptam az AstraZenecámat a háziorvosomtól, ma pedig a behívómat, hogy szombaton menjek oltásra a tatabányai kórházba. Már egy hete be vagyok oltva” – írta például az egyikük.

Ezen felül olyanok is akadnak, akiknek igen távoli oltópontra kellene menniük a vakcináért, őket ebben a cikkben gyűjtjük.

70 ezer embert oltanának be a hétvégén

Müller Cecília csütörtöki tájékoztatása szerint a 18-59 éves krónikus betegek közül 250 ezren regisztráltak eddig koronavírus elleni védőoltásra, és azt 114 ezren már meg is kapták. Szombaton és vasárnap újabb, több mint 70 ezer embert oltanak be a kórházi oltópontokon. A hétvégén 101 kórházban 433 oltóponton reggel nyolc órától este hét óráig adják be a védőoltásokat, egy-egy helyen óránként tizenkét ember fogadására készülnek. Az oltási kampányban 600 orvos és 1200 ápoló vesz részt.

Kövess minket Facebookon is!