SMS-behívójuk szerint 160 kilométert kellene utazniuk egyes krónikus betegeknek a hétvégi oltásért

2021. március 4. – 20:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján közölte, hogy a hétvégén nagyszabású oltási akció keretében 74 ezer AstraZeneca-vakcinát szeretnének beadni 60 év alatti krónikus betegeknek. Hogy tehermentesítsék a háziorvosokat – és ők inkább az idősebbek oltására tudjanak koncentrálni –, ez a kampány már kórházi oltópontokon zajlik, a hét második felében sms-ben értesítik az érintetteket, miként kaphatják meg a vakcinájukat.

A tájékoztatón dr. György István, az oltási munkacsoport vezetője egészen pontosan azt mondta:

„74 ezren fognak a hét második felében sms-értesítést kapni, hogy a lakóhelyükhöz közel eső melyik kórházi oltóponton, pontosan hol és mikor várják őket az oltásra.”

Az sms-ek kiküldése csütörtök délután meg is kezdődött, de olvasói jelzések alapján úgy tűnik, hogy a lakóhelyhez közel eső kitételt elég lazán értelmezték a szervezésnél.

A Telexhez befutott levelek alapján vannak, akik kifejezetten távoli célpontokra kapnak sms-behívót, ami krónikus betegek esetén bizonyos esetekben az általánosnál is nagyobb gondot jelenthet, arról nem beszélve, hogy ha valakinek nincs kocsija, akkor több száz kilométert kell tömegközlekednie az oltásért.

Egyik olvasónk azt írta, neki krónikus betegként közel 160 kilométert kellene utaznia a lakhelyétől, Táborfalvától a számára kijelölt oltópontig, Komáromig. „Ha valaki krónikus beteg, nem igazán tud ekkora távot bevállalni” – írja csütörtök délutáni levelében. Táborfalva és Komárom között autópályán 140 kilométer és másfél óra a távolság, ugyanakkor tömegközlekedéssel az út valamivel hosszabb, és több mint négy órát ír a Google útvonaltervezője.

Messzire kell mennie az oltásért, vagy más furcsaságot tapasztalt az sms-értesítés körül? Írja meg nekünk az ugyelet@telex.hu címre!

Egy másik levélíró később arról tájékoztatott minket, hogy az 58 éves édesapjának Sülysápról Balassagyarmatra kellene oltásért utaznia, ami oda-vissza 180 kilométer, „tömegközlekedéssel 3 és fél óra csak oda!”.

Van olyan olvasónk is, akinek Ürömről Tatabányára kellene oltásért mennie szombaton. „Egyszerűen nem értem, hogy kerültem a tatabányai listára Budapest agglomerációjából, hiszen Budapesten egy tucat oltópont található” – írta nekünk. Ő egyébként olyan betegről is hallott, akinek a harmadik kerületből kell Komáromba mennie.

Már cikkünk élesedése után érkezett egy levél arról, hogy olvasónk édesapjának Ozoráról Harkányra kellene utaznia, hogy megkapja az első oltást. Mint írja, „nem Siófokra (a település ehhez a kórházhoz tartozik), nem Szekszárdra (a megyeszékhelyre), vagy Dombóvárra (ami szintén a megyében van), de még csak nem is Pécsre (ami azért közelebb lenne, mint Harkány).” Ez oda-vissza 260 km. Akinek nincs autója, hogy oldja meg az utazást? – veti fel a levélíró, aki megnézte, és tömegközlekedéssel az apja oda sem tudna érni az időpontjára, szombat reggel 9-re.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!