Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte az orosz vakcina vizsgálatát

2021. március 4. – 11:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdte az orosz Szputnyik V vakcina folyamatos értékelését (rolling review) az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA Humángyógyszer Bizottsága, a CHMP – közölte csütörtökön az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap – írja az MTI. A hírt az EMA is megerősítette a honlapján.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója kijelentette, hogy jóváhagyás esetén júniustól 50 millió adag Szputnyik V lesz szállítható az unióba. Dmitrijev szerint a vakcinaügyi együttműködésnek a politika fölött kell állnia. Emlékeztetett rá, hogy a Szputnyik V alkalmazását eddig több mint 40 országban hagyták jóvá, így van ez Magyarországgal is.

Az orosz vakcina fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) január 20-án jelentette be, hogy kérelmezik a Szputnyik V bejegyzését az Európai Unióban, valamint kezdeményezték az információátadást az EMA részére. Az RFPI akkori tájékoztatása szerint arra számítottak, hogy a fokozatos szakvizsgálat (rolling review) folyamata februárban kezdődhet meg. Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője is beszámolt arról, hogy az EMA tárgyal az orosz vakcina gyártójával.

Február elején-közepén az EMA ugyanakkor azt közölte, hogy a Szputnyik V koronavírus elleni védőoltás felülvizsgálatához és unión belüli forgalomba hozatalához szükséges kérelem a mai napig sem érkezett meg hozzájuk.

Frissítés 2021.03.04. 14:35-kor:

Az Európai Bizottság szóvivője ugyanakkor egy csütörtöki sajtótájékoztatón közölte: egyelőre nincs tervben, hogy rendelnének az orosz vakcinából – írta meg a Reuters.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!