Az EU gyógyszerügynöksége tárgyal az orosz vakcina gyártójával

2021. január 12. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) előzetes tárgyalásokat folytat a koronavírus elleni első orosz vakcina, a Szputnyik V gyártójával – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője az MTI beszámolója szerint. Hozzátette, hogy a vakcina fejlesztője még nem döntött úgy, hogy kérelmet nyújt be a készítmény uniós alkalmazásának jóváhagyására.

Az országban december elején kezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás a Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V oltóanyaggal. Az orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) hétfői tájékoztatása szerint már több mint másfél millió ember oltottak be az első orosz vakcinával.

A Szputnyik V külföldön és Oroszországon belül is sok kritikát kapott, amiért már a harmadik klinikai tesztfázis előtt széles körben alkalmazni kezdték (a kínai vakcinákhoz hasonlóan, de szemben a nyugati fejlesztésűekkel). A kritikák lényege, hogy a politikailag motivált sietség, illetve a transzparencia hiánya miatt nem lehetünk biztosak abban, hogy a vakcina kellőképpen hatásos és biztonságos.

Az orosz vakcina beszerzésén a kiugróan alacsony lakossági bizalom ellenére a magyar kormány is nagy erőkkel dolgozott, de végül úgy tűnik, mégse fog belőle a tömeges oltáshoz szükséges mennyiség érkezni, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter több hónapos ígérgetés után az Atv-nek elmondta, hogy Oroszország nem győzi gyártókapacitással. Ezért a Szputnyik V-ből végül csak hatezer adag jött, ez háromezer főnek elég – és pont ennyi résztvevővel indul is egy magyarországi klinikai vizsgálat a vakcina tesztelésére.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken közölte: minden oltóanyagnak, amely az EU piacára kerül, át kell esnie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!