Publicus: A magyarok kétharmada nem oltatná be magát orosz és kínai vakcinával

2020. december 7. – 08:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok kétharmada nem oltatná be magát orosz és kínai koronavírus-vakcinákat, derült ki a Publicus Intézet reprezentatív felmérésből, amit a Népszava megrendelésére készítettek. Csak minden ötödik megkérdezett vállalná a kínai és orosz vakcinát, de az amerikai és nyugat-európai oltóanyag támogatottsága se sokkal nagyobb. Előbbivel a megkérdezettek harmada, míg utóbbival a résztvevők 36 százaléka oltatná be magát. A magyarok ötven százaléka nem vállalná be a nyugat-európai oltást, 54 százalék pedig nem támogatja az amerikai vakcinát.

A lap megjegyzi, hogy baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerint 60-70 százalékos átoltottság szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, ez alatt a vírus terjedése érdemben nem fékezhető.

Pár napja írtunk arról, hogy már csak néhány lépésre vagyunk attól, hogy világszerte megkezdődjenek a tömegetes oltások, több vakcina is engedélyt kapott az élesben történő használatra. A Pfizer és a BioNTech közös vakcináját 95 százalékos hatékonyságúnak mutatták a tesztek, hasonló eredményeket ért el a Moderna oltóanyaga is.

A kormánytagok is azt hangsúlyozzák hetek óta, hogy a vakcina lehet a megoldás. Orbán november 27-én arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy 13 ezer helyszínen történik majd az oltás, ha rendelkezésre áll a vakcina. Azt is mondta, hogy december–január környékén még nem lesz elég oltás.

A Publicus arról is megkérdezte az embereket, hogy mit tartanak jelenleg a legnagyobb problémának a hazai egészségügyben. A felmérésben résztvevők

  • 54 százaléka szerint nincs elég orvos vagy ápoló, és
  • 50 százaléka szerint sok a beugró orvos. A megkérdezettek
  • 50 százaléka szerint zsúfoltak a kórtermek és
  • 25 százaléka szerint súlyos probléma, hogy a Covid-osztályok nincsenek megfelelően elkülönítve a többi osztálytól.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!