Orosz egyetemi kutatók kritizálják az orosz vakcinát

2020. december 11. – 18:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vezető orosz egyetemek kutatóinak csoportja nyílt levélben emelte fel szavát a már tömeges immunizációban is használt Szputnyik V védőoltás ellen, írja az Infostart.hu a független orosz lap, a The Moscow Times tudósítása alapján.

Teljesen elfogadhatatlannak és nevetségesnek nevezték az oltás fejlesztésének folyamatát orosz kutatók egy nyílt levélben, amely az oltás biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatos adatok hiányosságaira hívja fel a figyelmet.

A kutatók kifogásolják, hogy a vakcinát fejlesztő, az állam üzemeltette Gamaleja Intézet annak ellenére sem oszt meg adatokat az oltásfejlesztésről, hogy azt többször nyilvánosan kérték tőlük, ezzel félelmeket ébresztett az oltás hatékonyságával és az esetleges politikai beavatkozással szemben.

A lap szerint első aggályok már a klinikai kísérletek második fázisában felmerültek: a Lancetben publikált nyári adatok szerint mindössze 76 önkéntes vett részt ezekben, ennek ellenére továbbléptek a harmadik fázisú tesztek és a tömeges használat irányába. A csoport azt kritizálja, hogy Oroszország úgy kezdte meg a tömeges oltást – melyben egyelőre az egészségügyi dolgozók és a hatvan évnél fiatalabb tanárok kérhetik immunizációjukat –, hogy a széles körű klinikai teszteknek még az elején járnak. Az orosz kutatók már 20 koronavírusos eset elérése után eredményeket tettek közzé, míg a Pfizer vagy a Moderna csak 90-nél is több megbetegedésnél közölt előzetes számokat oltásainak hatékonyságával kapcsolatosan.

Teljesen elfogadhatatlan – sőt, nevetséges – politikai tett úgy versenyhelyzetet kialakítani az oltások között, hogy az az alapvető tesztelési sztenderdeket sértse

– írták a tudósok, akiknek csoportját Vaszilij Vlasszov, az orosz külügyminisztérium és a WHO korábbi tanácsadója, a Moszkvai Közgazdasági Főiskola megbecsült epidemiológusa, az Orosz Tudományos Akadémia kutatások hamisítását megelőző munkacsoportjának elnöke vezeti. Véleményük szerint a verseny Oroszország politikai céljainak túszává tette az oltás fejlesztőit. „Mindez veszélyezteti a vakcina megfelelő tesztelését, ezáltal az oroszok egészségét” – fogalmaztak.

Mint arról beszámoltunk, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) közleménye szerint 95 százalékos hatékonyságú védettséget biztosít a koronavírus ellen az orosz Szputnyik V vakcina azoknál, akik mindkét dózist beadatták már maguknak. A vakcina vizsgálatának harmadik, klinikai fázisában 40 ezer önkéntes vesz részt, közülük az első oltást 22 ezren, a másodikat 19 ezren kapták meg. Az RDIF közleménye szerint az orosz állampolgárok ingyen igényelhetik majd az oltóanyagot, a világpiacon pedig 10 dollár (átszámítva kb. 3000 forint) alatti áron fogják értékesíteni dózisonként.

A koronavírus ellen fejlesztett vakcinák hatásfokairól, és a tesztelések legfrissebb fázisairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kattintson a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!