Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nem kaptak kérelmet a Szputynik V engedélyezéséhez, az oroszok állítják, ők ezt elküldték

2021. február 10. – 20:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a Szputnyik V koronavírus elleni védőoltás felülvizsgálatához és Unión belüli forgalomba hozatalához szükséges kérelem a mai napig sem érkezett meg hozzájuk. Az EMA a szerdai közleményében azt írja, amint megkapják az érvényes kérelmet, arról azonnal tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

Válaszként a Szputnyik V gyártója a Twitteren osztott meg egy képet arról, amely szerint ők január 29-én már elküldték a kérelmet az EMA-nak.

Az orosz vakcina fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) január 20-án jelentette be, hogy kérelmezik a Szputnyik V bejegyzését az Európai Unióban, valamint kezdeményezték az információátadást az EMA részére. Az RFPI akkori tájékoztatása szerint arra számítottak, hogy a fokozatos szakvizsgálat (rolling review) folyamata februárban kezdődhet meg. Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője is beszámolt arról, hogy az EMA tárgyal az orosz vakcina gyártójával.

A Szputnyik V az eddigi hírek szerint 92-95 százalékban hatásos a koronavírus-fertőzéssel szemben, Szerbiában már engedélyezték is. Magyarországon január 20-án engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), mint később kiderült, annak ellenére, hogy a hatóság által felkért szakértők problémákat fogalmaztak meg a vakcinával szemben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter két nappal később Moszkvából be is jelentette, hogy aláírták a szerződést a vakcina beszerzéséről, a megállapodás értelmében kétmillió adag, azaz egymillió embernek elegendő oltás fog az országba érkezni a következő hónapokban.

Andrej Babis cseh miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Csehország megvárja az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását, mielőtt használni kezdenék a Szputnyik V vakcinát az országban, írja a Reuters.

A vakcina engedélyezésig vezető kalandos magyarországi történetét ebben a cikkben foglaltuk össze, az EU-s vakcinabeszerzésről pedig ebben a cikkben írtunk részletesen.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass