Elhalasztják 74 ezer ember hétvégére tervezett oltását

2021. március 5. – 12:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az oltási tervnek megfelelően az erre a hétre tervezett oltási program ütemesen és jól halad – jelentette be az operatív törzs pénteki tájékoztatóján György István államtitkár. Hozzátette: szeretne mindenkit megnyugtatni a pénteken megjelent „dezinformációkkal” kapcsolatban, de hogy a politikus mit értett dezinformáció alatt, az nem derült ki.

Később közölte, „szinkronizációs problémák” vannak az adatbázissal (erről beszélt péntek reggel Orbán Viktor is), ezért később fog megtörténni annak a 74 ezer embernek az oltása, akik az SMS-ben kapott tájékoztatás szerint most hétvégén kapták volna meg az AstraZeneca-vakcinát. Az államtitkár elnézést kért az érintettektől.

Az ország lezárásának részletszabályait tartalmazó kormányrendelet még mindig nem jelent meg, Gál Kristóf rendőrségi szóvivő ezzel kapcsolatban türelmet kért.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy április 7-én szeretnék újraindítani az oktatást, ami az óvodák és iskolák nyitását jelenti. A védekezés miatt sem az óvodákban, sem az iskolákban nem terveznek gyermekfelügyeletet, az érettségit pedig megtartják. A középiskolai felvételiket lezárják, a szóbeliket pedig szerencsés lenne szerinte online megtartani.

Az országban napról napra nő a detektált vírusmutációk száma – ezt már Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be. A brazil és a dél-afrikai törzsek ellenállóak a jelenleg elérhető vakcinákkal szemben.

Müller arról is beszélt, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ területén új EU-s csúcslabor fog épülni, amely a legveszélyesebb kórokozókat is diagnosztizálni tudja majd. A tisztifőorvos szerint többek között a klímaváltozás miatt számos kórokozóval kell szembenéznünk a jövőben.

„Az egész rendszert meg kellett állítani”

Szerdán azt mondta Müller Cecília, hogy szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget terveznek beoltani az AstraZeneca oltóanyagával.

Csütörtökön megkezdődött a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcina hétvégi beadásáról értesítő SMS-ek kiküldése, értesültünk olvasóinktól. Azonban többen is elégedetlenek, mert nekik vagy a hozzátartozóiknak olykor száz kilométernél is többet kellene utazniuk az oltásért. Sokan pedig úgy kaptak behívót, hogy korábban már beoltották őket. (Erről szóló korábbi cikkünket itt olvashatják.)

Orbán Viktor péntek reggel az állami rádióban bejelentette, hogy technikai problémák vannak az adatalapú tömeges oltással, ezért az egész rendszert meg kellett állítani, az adatokat pedig felül kell vizsgálni.

Röviddel ezután megjelent a kormányzati koronavírus-oldalon, hogy „az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad. Az a több mint 70 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akit csütörtökön SMS-ben hívtak oltásra, más időpontban lesz beoltva. A hiba javítása zajlik, minden érintettől elnézést kérünk”. Később ezt a bekezdést törölték. A helyzet tisztázása végett kérdéseket küldtünk Orbán Viktornak és a Koronavírus Sajtóközpontnak is, megkeresésünkre azonban nem érkezett válasz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!