Minden meg volt szervezve, de valami nagyon félrement most az oltásokkal

Legfontosabb

2021. március 5. – 20:45

frissítve

Minden meg volt szervezve, de valami nagyon félrement most az oltásokkal
Oltáshoz készítik elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten 2021. március 2-án – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Valami nagyon félrement az oltások szervezésével, pedig tegnap még nagy meggyőződéssel beszélt arról az országos tisztifőorvos, korábban pedig az oltási munkacsoport vezetője, hogy ezen a hétvégén 74 ezer embert fognak beoltani, szerdától szerdáig pedig összesen félmillió embert. Mindez annak a fényében elég érdekes, hogy Orbán Viktor már decemberben arról beszélt, hogy ha lenne elég vakcina, akkor akár egy hétvége alatt be tudnának oltani minden regisztrált embert, mert minden meg van szervezve.

2020. december 18. – Orbán Viktor: Mindennel készen vagyunk, egy-két nap alatt át lehet oltani az országot

„Az operatív törzs már hónapokkal ezelőtt megalkotta, hogy ha egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, arra képesek lennének. Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő, teljes átoltásnak a föltételei megvannak. Az oltási tervünk rendelkezésre áll, az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk. A vakcina hiányzik. Most azért nem tudjuk ezt a rendszert megindítani, mert még nincs ennyi vakcina.” (Kossuth rádió)

Február 19. – Orbán Viktor: Március elejére 1,2 millió ember kap oltást

Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, nagy ugrás következik, mert hét-tíz nap alatt 650 ezer embert fognak beoltani. A beoltottak száma március elején éri el az 1 millió 225 ezret, április elejére pedig a 2 millió 582 ezret. Mint ebben a cikkünkben bemutattuk, ez nem igazán jött össze.

Március 1. – Megváltoztatták az oltási tervet

Müller Cecília bejelentette az oltási terv módosítását, hogy minél többen minél előbb megkapják legalább az első dózist valamelyik oltásból, mert már egy oltással is ki lehet küszöbölni a fertőzés okozta súlyos szövődményeket. A Pfizer-vakcinánál a 21. napról a 35. napra halasztják a második oltást, az AstraZeneca-vakcinánál a 12. héten adják be a második dózist. Ekkorra már 685 247 ember kapta meg az első oltását, 251 691 pedig a másodikat. Ezzel a lakosság arányát tekintve Málta és Dánia után Magyarország lett a harmadik legjobban átoltott ország az Európai Unióban. (A mostani adatok szerint már a második.)

Március 1. – A regisztrációs rendszer hemzseg a hibáktól?

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának válasza Varga Zoltán DK-s képviselő kérdésére az országgyűlésben: „Ha a regisztrációs rendszer hemzsegne a hibáktól, akkor nem tudnék önnek most arról beszámolni, hogy közel 700 ezer honfitársunk már megkapta az oltást Magyarországon. Nálunk egyébként az átoltottsági arány 6,9 százalék, az uniós átlag 4,7 százalék, ami önmagában is cáfolja az ön állítását.”

Március 2. – Az oltási munkacsoport vezetője szerint versenyt futunk az idővel

György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője azt mondta: „versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson.”

Március 2. – Müller Cecília: Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget tervezünk beoltani

Az országos tiszti főorvos ekkor jelentette be a nagyívű akciót, amelyben 74 ezer 18-60 éves, krónikus betegeket oltanak be a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával. Müller azt is közölte, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét. „Ha mindenki együttműködik, elfogadja a számára felajánlott vakcinát, 529 ezer védőoltást tudunk beadni a szerdától szerdáig tartó oltási héten” – mondta a tiszti főorvos.

Müller Cecília országos tisztifőorvost kísérik, hogy megkapja a koronavírus elleni oltás második adagját 2021. február 3-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Müller Cecília országos tisztifőorvost kísérik, hogy megkapja a koronavírus elleni oltás második adagját 2021. február 3-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Március 3. – Sok oltóanyag érkezik

A tömeges oltáshoz most úgy néz ki, tényleg lesz elég vakcina. A rendszeresen szállító Pfizertől kedden 114 660 adag érkezett. Az AstraZeneca az ígért 127 200 adag helyett most csak 105 600 egységet szállított. A háziorvosok a hét közepén újabb 250 ezer adag kínai vakcinát kaptak. amellyel praxisonként átlagosan 45-50 embert tudnak beoltani. Emellett 30 800 Moderna-vakcinát is eljuttatnak a háziorvosokhoz, további 10 ezer Moderna-adag az idősotthonokba kerül. Emellett csütörtökön érkezett 280 ezer adag Szputnyik vakcina, amelyet még a magyar hatóságoknak ellenőrizni kell. Egy korábban már ellenőrzött orosz szállítmányból viszont 100 ezer felhasználható lesz már a jövő héten.

Március 4. – Több mint 400 oltópont lesz

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a hétvégén 101 kórházban 433 oltóponton reggel nyolc órától este hét óráig adják be a védőoltásokat. Egy-egy helyen óránként 12 ember fogadására készülnek. Az oltási kampányban 600 orvos és 1200 ápoló vesz részt.

Március 4. – Megkezdődött az sms-ek kiküldése a hétvégi oltáshoz

A Vakcinainfo elkezdte kiküldeni az sms-eket azoknak, akiket a hétvégén a kórházi oltópontokon akartak beoltani. Az sms-ben az oltás helyét és idejét tüntették fel.

Március 4. – Káosz az sms-ekkel

Voltak, akiket lakhelyüktől 160 kilométerre hívtak az oltásra sms-ben, vagy olyanokat értesítettek ki újra, akik már kaptak vakcinát. Ezt tanúsítja az a rengeteg olvasói levél is, ami a Telexhez érkezett. Az oltásokat így lehetetlen normálisan megszervezni, hiszen az oltópontokon szigorú rend szerint kell beadni az ampullák tartalmát. Ha a meghívottak fele nem megy el, mert már korábban kapott oltást, az oltások nagy részét nem tudnák felhasználni, azokat ki kellene dobni.

Március 5. – Magyarországon kifejezetten jól halad az emberek beoltása

A XXI. Század Intézet elemzése szerint „a kormány gyors reagálásának köszönhetően Magyarországon kifejezetten jól halad az emberek beoltása. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt héten Magyarországon oltották be a legtöbb embert az Európai Unióban, lakosságarányosan majdnem két és félszer annyit, mint az EU-ban átlagosan. (…) Ez az arány a következő napokban várhatóan tovább növekszik, hiszen a hétvégén tömeges oltás kezdődik Magyarországon. Mindez annak köszönhetően valósulhat meg, hogy a magyar kormány nem csinált politikai kérdést a vakcinabeszerzésből, az emberéletek megmentését szem előtt tartva nemcsak nyugati, hanem keleti oltóanyagokat is megrendelt.” (Magyar Nemzet)

Március 5. – Orbán Viktor: Az adatok nem stimmelnek

A miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában elismerte, hogy gondok vannak a tömeges oltás szervezéséhez szükséges adatokkal. „Eddig úgy oltottunk, kisebb létszámban oltottunk, most nagyobb létszámban oltunk, eddig úgy oltottunk, hogy a háziorvos oltott, és ő személyesen ismerte a betegeit, tehát mondjuk úgy, hogy személyesismeretség-alapú volt az oltás. Most, hogy tömegesen oltunk, most át kell állni az adatalapú oltásra. Most az adatalapú oltásnál ha az adatok nem stimmelnek, akkor sajnos semmi sem stimmel, mert az az alapja mindennek. Előfordul, hogy olyan embereket hívnak be, akiket már beoltottak, itt kaptunk olyan hírt, hogy a lakóhelytől nagyon távoli pontra hívtak be valakit, úgyhogy az egész rendszert most meg kellett állítani, ma reggel ezt el is döntöttük. És az adatokat felül kell vizsgálni.”

Orbán Viktor a Magyar Rádió reggeli műsorába érkezik 2021. március 5-én – Fotó: Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor a Magyar Rádió reggeli műsorába érkezik 2021. március 5-én – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Március 5. – A kormányzati oldalon megjelenik, aztán eltűnik pár mondat az oltás elmaradásáról

A miniszterelnöki interjú után megjelenik egy írásos összefoglaló a kormányzati koronavírus-oldalon, amelyben ez olvasható: „Az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad. Az a több mint 70 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akit csütörtökön SMS-ben hívtak oltásra, más időpontban lesz beoltva. A hiba javítása zajlik, minden érintettől elnézést kérünk”. Ez a rész nem sokkal később eltűnik a szövegből a honlapon.

Március 5. – György István dezinformációról beszél, de a hétvégi oltás tényleg elmarad

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki tájékoztatóján saját megfogalmazása szerint a megjelent „dezinformációkat” eloszlatni érkezett, de aztán kiderül, hogy ami megjelent a sajtóban, az igaz. Mint kiderül, „szinkronizációs problémák” vannak az adatbázissal, ezért a hétvégi oltás elmarad. György István azzal az örökbecsű mondattal, vágja ki magát, hogy „az oltási program rendben halad, csak a hétvégére tervezett AstraZeneca-oltást halasztják”.

Március 5. – Újabb sms-t kapnak az oltásra várók

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!