Orbán: Lehet mindenféléket gondolni az egészségügyről, a kórházaink jók

Legfontosabb

2021. február 19. – 07:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar egészségügy kivételesen erős, az elmúlt egy évben semmi sem volt ekkora erőpróbának kitéve, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjúban, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. „A kórházaink is jók, lehet mindenféléket gondolni az egészségügyről, de megmentettek rengeteg embert” – tette hozzá. Ma reggel hatkor jelentették, hogy ha hirtelen húszezer helyre lenne szükség a koronavírus-járvány miatt, meg tudnák oldani.

Szokásához híven Orbán ismertette a legfrissebb adatokat: az elmúlt 24 órában 3093 új fertőzöttet jelentettek, és száztízen haltak meg. Átlagéletkoruk 75,6 év volt. Kórházban 4024 embert ápolnak, lélegeztetőgépen 352-en vannak.

A harmadik hullámban vagyunk, idézte az országos tisztifőorvos csütörtöki közlését a kormányfő. Az orosz Szputnyik V vakcinával már oltanak itthon. Most már mások is azon dolgoznak, hogy befogadják az oroszt, majd végül a kínai vakcinát is, „efelől ne legyenek kétségeink”.

Hangsúlyozta, hogy veszélyes pillanatban vagyunk, mert most verseny zajlik az oltások és a harmadik hullám között. Megismételte azt a korábbi állítást, hogy aki regisztrált, azt húsvétig beolthatják. 391 821-en már megkapták legalább az első oltást, a számuk hamarosan felfut 441 ezerre, majd „egy nagy ugrás következik”, mert hét-tíz nap alatt 650 ezer embert fognak beoltani. A beoltottak száma március elején éri el az 1 millió 225 ezret, április elejére pedig a 2 millió 582 ezret.

A nemzeti konzultációra vonatkozó kérdésre Orbán a baloldalt kezdte ostorozni. „Sistergett a gyűlölet körülettem a parlamentben” – mondta. Szerinte nyíltan megtagadták az együttműködést, túlságosan messzire mentek. Ő is ki fogja tölteni a konzultációt, „mert a becsület ezt kívánja”. Egy nap alatt 120 ezren töltötték ki a kérdőívet.

A parlament tavaszi ülésszakának első napján meglepően visszafogott beszédet mondott a miniszterelnök. Jobbára csak összefoglalta a kormány járványügyi intézkedéseit, és annyit ígért, hogy folyamatosan oltanak, konzultálnak, és a gazdaság felélesztésére koncentrálnak.

A hét másik fontos eseménye a visegrádi együttműködés harmincadik évfordulója volt. Ebből az alkalomból Orbán véleménycikket írt a Magyar Nemzetbe, amelyben többek között a magyarok küldetéstudatáról fejtette ki gondolatait.

A pénteki rádióinterjúban alapvetőnek nevezte, hogy össze legyünk kötve Lengyelországgal, hozzá kell férnünk egy negyvenmilliós piachoz. Ehhez autópályák kellenek, idén elkészül Kassáig, „de az még messze van a lengyel határtól”. Dicsérte a V4-együttműködést, szerinte „az európai gazdaság lokomotívja most itt van”.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz. Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”. A magyarországi médiaviszonyokról készült videónkat itt nézheti meg>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!