Orbán a V4-ről: Erős növekedés, alacsony munkanélküliség, gyors digitális átalakulás – ezek vagyunk ma mi

2021. február 17. – 08:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkben méltatta az idén harmincéves visegrádi együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök. Ebből idézzük a legfigyelemreméltóbb mondatokat:

„Harminc év elteltével, NATO-tagként az Európai Unió legdinamikusabb térségeként tekinthetünk magunkra. Erős növekedés, alacsony munkanélküliség, gyors digitális átalakulás, robusztus befektetések. Ezek vagyunk ma mi” – írta.

Orbán felfogása szerint „ha magyarnak születtél, akkor küldetésed is van. Küldetésed túlmutat önmagadon, európai horizontú és jelentőségű”. Hozzátette, hogy ezt csak a többi közép-európai néppel együtt tölthetjük be.

A miniszterelnök felidézi a 2008-2009-es gazdasági válságot, majd egy gyors huszárvágással áttér a migránsválságra, amellyel „beütött a krach. Felnyíltak a szemek, kiélesedtek az árnyalatok, és fény derült az észjárások, a filozófiák, a társadalomszervezési elvek és a személyes elkötelezettségek mély különbözőségére” – fogalmazott.

Azt írta, hogy „a megjelenő migránstömegek valójában európai élet után vágyakozó népvándorlási hullámok, amelyekkel szemben elődeink mindig teljes odaadással védekeztek. A nem védekezés valójában megadás, és teljes civilizációs átváltozás lesz a következménye, ahogy az Európa déli és keleti peremén, a Balkán szomszédságában élő népek már láthatták közvetlen testközelből is”.

Még Csehszlovákiával írtuk alá a dokumentumot

A tagországok közötti koordinációs, informális fórumként működő V4 csoport alapítását az 1991. február 15-i, Visegrádon rendezett találkozóhoz kötik, amikor Magyarország akkori miniszterelnöke, Antall József, Lech Walesa lengyel elnök, valamint az akkori (majd 1993 óta két külön államként létező) Csehszlovákia államfője, Václav Havel közös együttműködési és programnyilatkozatot írt alá, idézte fel az MTI.

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia 2004-es uniós csatlakozását követően a V4 a térségbeli, valamint uniós politikára vonatkozó közös álláspontok kidolgozását, a tagországok közötti tapasztalatcserét szolgálja.

Lengyelország tavaly július elseje óta a V4 soros elnöke, ezt a tisztséget június 30-án Magyarország veszi át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!