Müller Cecília: A harmadik hullám elkezdődött

2021. február 18. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Hanyatló járványügyi adatokról tudunk beszámolni” – mondta Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján a napi járványadatok ismertetésekor. Ahogy arról a Telex korábban beszámolt, december végi szinten van a napi új fertőzöttek száma, már 14 ezernél is többen haltak meg Magyarországon koronavírus miatt.

Az országos tisztifőorvos szerint most az oltási program „tendenciózus végrehajtása” a legfontosabb. Magyarországon jelenleg öt különböző oltóanyag engedélyezett, mondta Müller. A Pfizer-, a Moderna-, az AstraZeneca- és a Szputnyik V oltóanyagokkal már hazánkban is zajlik az oltás, a Sinopharm-vakcinát viszont még vizsgálják, meg kell győződni a hatásosságáról és a biztonságosságáról. A kínai oltóanyaggal együtt Magyarországra érkezett a vakcina teljes dokumentációja is, így a tisztifőorvos szerint már minden szükséges adat és maga a vakcina is rendelkezésre áll az oltóanyag értékeléséhez.

Csütörtökön 88 ezer adag AstraZeneca-oltóanyag érkezésére számított Magyarország, ennél azonban kevesebb, 83 500 adagnyi érkezik hazánkba az esti órákban, ami 41 750 ember beoltására elegendő.

Háziorvosi beutaló alapján három helyszínen végeznek koronavírus-szűrést a népegészségügyi szűrővizsgálatokra beállított szűrőbuszokon hétköznaponként 9 és 17 óra között:

  • a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren,
  • a budapesti Deák Ferenc téren a piac mellett
  • és a Papp László Aréna F1-es bejáratánál.

Müller Cecília azt kérte, hogy akit ilyen tesztelésre beutaltak, az ne tömegközlekedéssel jusson el a teszt helyszínére. Akinél az antigén gyorsteszt pozitív eredményt mutat, azt koronavírus-fertőzöttnek kell tekinteni, vagyis a teszt elvégzése után azonnal az otthonába kell vonulnia, és elkezdődik a járványügyi vizsgálat az esetében (erről az NNK és a háziorvos is értesítést kap). Ha az antigén gyorsteszt negatív, akkor PCR-tesztet is elvégeznek.

Az újságírói kérdésekre adott válaszokból kiderült:

  • Müller Cecília szerint már a harmadik hullámnál tartunk, az adatokból az is látszik, hogy a második hullám még nem csengett le, nem ért vissza a második hullám kezdetekor tapasztalt szintre, hanem egy ideig stagnált, aztán ismét emelkedő tendenciát mutatott a fertőzöttek száma.
  • Az oltási reakciókat, ha enyhék és természetesek, nem kell jelenteni, az erőteljesebbekről viszont be kell számolni a gyógyszerhatóságnak.
  • Ha valaki súlyos oltási reakciókat tapasztal, előfordulhat, hogy a számára a második adag nem lesz beadható.
  • Az egynapos műtéti beavatkozások elvégzéséhez szükséges PCR-teszt elvégzése ingyenes.
  • Lehetséges, hogy az operatív törzs a jövő héten már be tud számolni arról, hogy van-e a szennyvízmintákban mutáns vírusra utaló jel.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!