December végi szinten van a napi új fertőzöttek száma, 14 ezernél is többen haltak már meg Magyarországon koronavírus miatt

2021. február 18. – 08:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddigiekhez képest nagyon sok, 2853 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 394 023 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt 104 beteg, így az elhunytak száma 14 035 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 301 363 fő, az aktív fertőzöttek száma 78 625 fő. 4021 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott a megelőző 24 óra adatairól a hivatalos kormányzati honlap, amely szerint 20 855 mintavételt végeztek.

Egy nappal korábban 1548 új fertőzöttről és 94 újabb halálos áldozatról érkezett hír, és négyezer fölé emelkedett a kórházba kerülők száma, továbbá 321-en voltak lélegeztetőgépen. Ez az utóbbi két adat esetében nagyjából az egy hónappal ezelőtti szintet jelenti. Ahogy azt korábban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa és Müller Cecília országos tisztifőorvos is mondta, Magyarországon ez már a harmadik hullám kezdete lehet, aminek hátterében a brit variáns állhat.

Eddig 365 021 fő kapott oltást, közülük 141 023 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is. Kedden megérkezett az első szállítmány a kínai Sinopharm-vakcinából is (itt írtuk meg róla a legfontosabb tudnivalókat), így már összesen öt vakcina áll rendelkezésre Magyarországon. Csütörtökön újabb AstraZeneca-vakcina szállítmány várható, és elindult az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció is.

Magyarországon előző év vége óta zajlik az oltás, az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények lakóinak, dolgozóinak kampányszerű oltása már megtörtént. Február elején kezdődött meg a regisztrált legidősebbek vakcinációja, az AstraZeneca-vakcinákkal pedig a 60 év alatti krónikus betegeket oltják. Ennek ellenére a Telex és a Hvg.hu olvasói is jelezték, hogy annak ellenére kaptak értesítést oltásukról, hogy semmilyen krónikus betegségük nincs.

Erre szerdán délután a Koronavírus Sajtóközponttól azt a választ kaptuk, hogy „a háziorvosok minden héten frissített listát kapnak a praxisukhoz tartozó regisztrált 18-59 év közötti páciensekről, akiket a NEAK betegellátási adatokat tartalmazó nyilvántartása szerint diagnosztizáltak illetve vizsgáltak a Covid-19 szempontjából kockázatos krónikus betegség gyanújával”. Írták azt is, hogy a „háziorvos felelőssége az, hogy az oltási rend szerint a listából valóban a kockázati krónikus betegséggel jelenleg is küzdő, és veszélyeztetett egészségi állapotú személyeket részesítse előnyben az oltásnál. Az a háziorvos, aki nem így tesz, az nem jár el helyesen.”

Meglehet, hogy hétvégén is olthatnak majd a jövőben a háziorvosok, legalábbis egy, a Telex birtokába került levél szerint a fővárosi kormányhivatal azt tudakolja tőlük, vállalnák-e ekkor is az oltások beadását. Azt nem írták meg a háziorvosoknak, mennyit kéne dolgozniuk a hétvégén, mint ahogy azt sem, hogy ezért kapnak-e bármilyen plusz juttatást.

Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a járvány terjedésének legfontosabb számai nem csökkennek, már több mint két hete állandóak, sőt, hosszabb idő után először nőtt az aktív fertőzöttek száma, több országban megszorító intézkedéseket vezetnek be. Magyarország az óvatos nyitás híve, de „még nincs itt az ideje a korlátozások feloldásának” – hangsúlyozta Müller Cecília, és azt is, hogy csak akkor lehet nyitni, ha lesz nyájimmunitás, ha elegendő ember be lesz oltva. A szennyvízmintákban is számos nagyvárosban emelkedett a vírus örökítőanyagának koncentrációja, ez is óvatosságra int minket, ebből arra lehet következtetni, hogy a következő hetekben nőhet a fertőzöttek száma.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!