19 éves vagyok, nem szenvedek krónikus betegségben, sőt még háziorvosom sincs, mégis kaptam értesítést az oltásról

2021. február 17. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Hvg.hu és a Telex olvasói is jelezték, hogy bár semmilyen krónikus betegségük nincs, mégis kaptak értesítést az oltásról. Az oltási sorrendben most ugyanis azok következnek, akik 18-59 év közöttiek és valamilyen krónikus betegségben is szenvednek.

A Telex 19 éves olvasója és szülei is regisztráltak az oltásra. Bár a fiatal férfinak semmilyen betegsége nincs, ráadásul háziorvosa sincs, kedden ő és édesanyja is megkapta a levelet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

„Feleségem 38 éves, kb. megfázás volt eddig a legnagyobb gondja...”

– jelezte egy másik olvasónk. A Hvg.hu 19 és 22 éves olvasója is megkapta a levelet, pedig ők sem szenvednek semmilyen krónikus betegségben.

Fotó: Olvasónk / Telex
Fotó: Olvasónk / Telex

A levélben azt írják, hogy „az oltási program új szakaszba lépett. Ebben a szakaszban legidősebb honfitársaink és azon 60 év alatti állampolgárok kaphatják meg a vakcinát, akik különösen kitettek a vírus kockázatának korábbi, vagy meglevő betegségei kapcsán”.

„Nyilvántartásunk szerint Ön is ebbe a csoportba tartozik, így hamarosan élhet az oltás lehetőségével”.

A levéllel egy hozzájáruló nyilatkozatot is küldtek, amit az oltáskor kell majd odaadni az orvosnak. A tájékoztatóban pedig azt is írták, hogy a pontos időpontot és helyszínt a háziorvosok fogják velük közölni. Kérdés, persze, hogy az a 19 éves férfi, akinek nincs is háziorvosa, kitől kap majd további információkat az oltásról.

Erről is kérdeztük a NEAK-ot, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Frissítés: Szerda délután a Koronavírus Sajtóközponttól kaptunk választ. Ebben azt írták, hogy „a háziorvosok minden héten frissített listát kapnak a praxisukhoz tartozó regisztrált 18-59 év közötti páciensekről, akiket a NEAK betegellátási adatokat tartalmazó nyilvántartása szerint diagnosztizáltak illetve vizsgáltak a Covid 19 szempontjából kockázatos krónikus betegség gyanújával”.

„A háziorvos felelőssége az, hogy az oltási rend szerint a listából valóban a kockázati krónikus betegséggel jelenleg is küzdő, és veszélyeztetett egészségi állapotú személyeket részesítse előnyben az oltásnál. Az a háziorvos, aki nem így tesz, az nem jár el helyesen.”

Mivel a válaszból az nem derül ki, hogy mi történik akkor, ha a listán esetleg több az egészséges személy, mint a krónikus beteg, ezért erre visszakérdeztünk. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés: A Koronavírus Sajtóközpont elküldte ezt a linket, ahol az előző válaszuk olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!