Müller Cecília: Hosszabb idő után először nőtt az aktív fertőzöttek száma, még nincs itt az ideje a korlátozások feloldásának

2021. február 17. – 12:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A járvány nem enged a szorításából, még nincs itt az ideje a korlátozások feloldásának” – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján, miután ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat, amelyekről itt írtunk reggel.

A járvány terjedésének legfontosabb számai nem csökkennek, már több mint két hete állandóak, sőt,

hosszabb idő után először nőtt az aktív fertőzöttek száma,

több országban megszorító intézkedéseket vezetnek be, mi Magyarországon az óvatos nyitás hívei vagyunk, „még nincs itt az ideje a korlátozások feloldásának” – hangsúlyozta Müller Cecília.

A kórházban ápoltak száma is emelkedik, ismét négyezer felett van, és ugyanez a helyzet a lélegeztetőgépen lévők számával is, ez járt már háromszáz alatt, de most ismét felette van. Csak akkor lehet nyitni, ha lesz nyájimmunitás, ha elegendő ember be lesz oltva – nyomatékosította. A szennyvízmintákban is számos nagyvárosban emelkedett a vírus örökítőanyagának koncentrációja, ez is óvatosságra int minket, ebből arra lehet következtetni, hogy a következő hetekben nőhet a fertőzöttek száma.

A dél-afrikai és a brazil vírusvariációt még nem mutatták ki nálunk

Szintén óvatosságra intenek minket a vírusmutációk. Magyarországon is megjelent a brit mutáns, ezt már összesen 193 főnél mutatták ki. Túl kevés az ismeretünk erről a variánsról, de valószínűleg nagyobb a fertőzőképessége, gyorsabban terjed, ugyanakkor talán nem jár súlyosabb megbetegedéssel – vezette le a tisztifőorvos. A dél-afrikai és a brazil vírusvariációt még nem mutatták ki nálunk, ám elképzelhető, hogy ezekkel szemben kevésbé hatásosak a vakcinák – mondta Müller.

A 193 ember közül, akiknél kimutatták a brit variánst, 6 éves a legfiatalabb fertőzött, és 94 éves a legidősebb. Közülük csak nyolc fő járt külföldön, ők valószínűleg behurcolták a betegséget, de nagy többségük nem hozható összefüggésbe külföldi úttal, tehát a brit mutáns is közösségileg terjed Magyarországon.

Müller megismételte, fontos, hogy az oltási tervnek megfelelően haladjunk a vakcinációval. Tegnap megérkezett Kínából a Sinopharm vakcinájának első adagja.

Megérkezett a dokumentáció is, ezt a szakemberek tanulmányozzák, és később majd nyilvánossá teszik – mondta.

Fontos, hogy aki meghívást kap, ne mulassza el az oltakozási lehetőséget – hangsúlyozta. Az e heti tervben folytatódik a legidősebb korosztályok oltása a kórházi oltópontokon a Pfizer és a Szputnyik vakcinájával, a háziorvosok pedig a kevésbé idős, krónikus betegeket oltják az AstraZeneca oltóanyagával. Már 348 927 főt oltottak be legalább egy adag vakcinával, ebből 134 824 ember már a második adagját is megkapta.

„Az idei influenzajárvány elmaradt”

A tájékoztató végén következtek az újságok kérdései. A Békés Megyei Hírlap arról érdeklődött, ki kérheti, hogy otthonában kapja meg a védőoltást. Nem lehet „kérni” az otthoni oltakozást – mondta Müller. De ha az adott ember nem tud eljutni az oltás helyére, a háziorvos dönthet úgy, hogy az otthonában oltja be az illetőt.

A Heves Megyei Hírlap azt kérdezte, hogy az autoimmun betegeknél termelődik-e elegendő ellenanyag, van-e olyan, hogy valakinél nem hatásos a vakcina. Ezt nagyon nehéz megmondani, erre még nincs elegendő információ. De önmagában az autoimmun betegség esetén sem ellenjavalt a vakcina – érkezett a válasz.

Körülbelül mikorra várható, hogy lehet majd oltani a kínai vakcinával, kérdezte több médium is. Az országos tisztifőorvos türelmet kér, jelenleg is tanulmányozzák az oltóanyagot és a dokumentációt.

A Kossuth rádió kérdése az volt, hogy milyen következményekkel jár, ha valaki úgy kapja meg az oltást, hogy közben tünetmentes vírushordozó. „Nem tudunk arról, hogy ez gondot okozna” – mondta Müller. Ha nincsen akut lázas megbetegedés vagy más súlyosabb tünet, akkor mindenki oltható.

Érkezett kérdés arra vonatkozóan is, hogy tudnak-e influenzás megbetegedésről az országban. Hihetetlenül kevés influenzás megbetegedés van idén, „az idei influenzajárvány elmaradt” – mondta Müller. Mindössze 5100 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak Magyarországon. A maszkviselés és a távolságtartás is hozzájárul ahhoz, hogy gyakorlatilag nincs influenzajárvány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!