Egy hónappal ezelőtti szinten van a koronavírussal kórházba kerülők száma

2021. február 17. – 08:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1548 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 391 170 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Meghalt 94 beteg, így az elhunytak száma 13 931 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 299 989 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 250 fő – közölte a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap szerdán. 19 339 tesztet végeztek az elmúlt 24 órában.

4014 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 321-en vannak lélegeztetőgépen. Legutóbb körülbelül egy hónappal ezelőtt, január 21-én kezeltek több mint 4 ezer beteget kórházban Covid-fertőzéssel, és január 18-án voltak ennyien lélegeztetőgépen a betegség miatt. Előző nap 823 újabb fertőzöttről és 85 újabb halálos áldozatról írtak. A számok nagyjából egy hete enyhén emelkedő tendenciát mutatnak, amiről Szlávik János, a Dél-pesti Centumkórház infektológus főorvosa és Müller Cecília tisztifőorvos is azt mondta: hátterében főként a brit variáns terjedése állhat. Az emelkedés a harmadik hullám kezdete is lehet.

Eddig 348 927 fő kapott oltást, közülük 134 824 fő már a második dózist is megkapta. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok, és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is. Kedden megérkezett az első szállítmány a kínai Sinopharm-vakcinából is, így már összesen öt vakcina áll rendelkezésre Magyarországon.

Magyarországon a Pfizer-, Moderna- és AstraZeneca-vakcinák mellett a Szputnyik V-vel is megkezdődött a vakcináció, az utóbbiból Szlovákia is vásárolna. Az európai uniós tagállamok közül eddig csak Magyarország engedélyezte az orosz oltóanyagot. A vakcina már az EMA radarján is szerepel, így jó eséllyel az uniós engedélyt is megkaphatja a közeljövőben – bár az EMA néhány napja cáfolta az orosz fél állítását, miszerint már az engedélykérelmet is megkapták volna.

Az OGYÉI már nemcsak az orosz, hanem a kínai vakcinát is engedélyezte Magyarországon (az NNK még vizsgálja azt). A Sinopharm-vakcináról Orbán Viktor miniszterelnök január 15-én a Kossuth rádióban azt mondta: pár napon belül több mint egymilliónyi kínai vakcinát tudnának az emberek rendelkezésére bocsátani, ha a magyar hatóságok ezt engedélyezik. Ehhez képest egy hónappal később, február 16-án Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta a Facebook-oldalán megosztott videóban, hogy a februárra korábban vállalt félmilliónál is többet, 550 ezer adag vakcinák szállított Magyarországra a kínai Sinopharm gyógyszergyártó.

Márciusban újabb vakcinát engedélyezhetnek az EU-ban: a Johnson & Johnson vakcinája március középétől kaphat engedélyt. Ebből egy oltás elég az immunizációhoz. A tesztek alapján a vakcina 66 százalékban volt eredményes a Covid-19 ellen, ezen belül 85 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a súlyos fertőzéseket, és 100 százalékos eredményt ért el a halállal fenyegető súlyosságú fertőzések ellen. A vakcina az amerikai tesztalanyok 72 százalékánál biztosította a védettséget, de Dél-Afrikában, ahol a koronavírus egy különösen fertőző mutációja terjed, hatékonysága csak 57 százalékos volt.

Közben újabb variánst találtak: a B1525-ös mutációt már 32 embernél mutatták ki az Egyesült Királyságban, de megjelent Dániában, az USA-ban, Ausztráliában és hét másik országban. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói szerint a mutáció hasonlít a kenti, B117-es variánsra, és ebben is megtalálható a tüskefehérje elváltozása. Ez a védőoltások hatékonyságának csökkenésével járhat. A mutációkról és a vakcinák hatékonyságáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben elmondta, hogy a kormány november óta nem változtatott a védelmi intézkedéseken, ezért sikerült a járványt keretek közé szorítani. Ahol folyamatosan változtatták a lépéseket, hatalmas erővel éledt fel a harmadik hullám. Ugyanakkor a járványadatok egész Európában, így Magyarországon is növekedést mutatnak. Itthon a járványgörbe tíz napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, vélhetően a ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet. Ezért szükség van az Országgyűléstől kapott felhatalmazás meghosszabbítására és az eddigi szabályok szigorú, következetes betartására. Szerinte a magyarok május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani, mint egy olyan, hasonló méretű EU-s ország, amely csak nyugati vakcinákra támaszkodik. A nyitásról online konzultáció indul, hét kérdésben kérik ki az emberek véleményét. Orbán Viktor felszólalását ebben a cikkünkben elemeztük. Nem csak Magyarországon nem várható még nyitás: Ausztriában valószínűleg csak húsvét körül lehet majd enyhíteni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!