Még vizsgálja az NNK a kínai vakcinát, csak a felhasználási engedély után kezdődhet az oltás

2021. február 16. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Tovább folytatódik az oltási program Magyarországon, és ehhez megérkeztek az új vakcinaszállítmányok is” – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján, miután ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat, amelyekről itt írtunk reggel.

A héten két ütemben összesen 102 960 adag Pfizer-vakcina érkezik az országba. Egy részük már ott van a kórházi oltópontokon, a többi pedig szerdán jön.

Kedden megérkeztek az első kínai oltóanyagok is, 550 ezer adag. Galgóczi hozzátette, hogy a kínai vakcinával

csak azután kezdik el az oltást, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégzi a szükséges vizsgálatokat, és engedélyt ad a felhasználására.

Azt is elmondta, hogy a kínai vakcinákat a háziorvosi rendelőkben fogják felhasználni. Ezzel együtt már öt típusú oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon.

A heti oltási terv szerint

  • a hatvan év felettiek oltása az oltópontokon történik a Pfizer- és a Szputnyik V vakcinával.
  • A hatvan év alatti regisztrált krónikus betegeket pedig a háziorvosok oltják be az AstraZeneca vakcinájával.
  • Visszatértek az oltócsapatok a szociális intézményekbe, és
  • az egészségügyi dolgozók oltása is folytatódott.

Kiss Róbert alezredes felsorolta az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseit, és elmondta, hogy az Országgyűlés ma tárgyalja a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, amely szerinte jelentősen elősegíti a járványügyi intézkedések végrehajtását.

Romániában és több európai országban továbbra is a védőoltáshoz kötik a karanténkötelezettség alóli mentességet – folytatta Kiss. Magyarországon pedig továbbra is kötelező karanténba vonulni, ha valaki belép az országba. Csak úgy lehet ez alól mentesülni, ha valakinek két PCR-tesztje is negatív a beutazás után, vagy ha valaki hat hónapon belül gyógyult fel a betegségből, és ezt igazolni is tudja.

Három újságírói kérdéssel zárták a keddi sajtótájékoztatót.

  • A Hajdú-bihari Napló azt kérdezte, hogy az oltás előtt kell-e konzultálni a háziorvossal, ha valakinek korábban allergiás reakciója volt az influenzaoltás után. Galgóczi Ágnes elmondta, hogy az oltás előtt minden esetben ki kell tölteni egy kérdőívet, és az oltó orvos megvizsgálja az oltásra várókat.
  • A Kelet-Magyarország kérdésére pedig azt válaszolta az NNK főosztályvezetője, hogy a privát tesztelések után is kötelező a laboratóriumoknak jelentést tenniük a hatóságoknak. Ez azért fontos, hogy követni tudják a járvány alakulását.
  • A Magyar Hírlap a háziorvosok visszajelzéseiről kérdezte az operatív törzset. Galgóczi arról beszélt, hogy a háziorvosok három hete vesznek részt az oltási programban, eddig a regisztrált időseket és a regisztrált hatvan év alatti krónikus betegeket oltották be. Továbbra is számítanak a közreműködésükre, ahogy egyre több vakcina érkezik Magyarországra.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!