85 beteg meghalt, 823 új fertőzött a statisztikában

2021. február 16. – 09:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

823 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 389 622 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 85 beteg, így az elhunytak száma 13 837 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 298 773 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 012 főre csökkent. 3979 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 318-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 341 958 fő kapott oltást, közülük 131 593 fő már a második oltását is megkapta, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Nagyjából egy hete enyhén emelkedik a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma, ez összefüggésben van azzal, hogy az új fertőzöttek számának csökkenése, majd stagnálása után ismét emelkedni kezdett a fertőzöttek száma, múlt héten volt olyan nap, amikor kétezer fölé is nőtt – erre mondta Müller Cecília, hogy ezek akár a harmadik hullám jelei is lehetnek, amit főként a brit vírusmutáció terjedése okoz.

Szijjártó Péter kedden reggel a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta, hogy a szerződés szerint február végéig félmillió kínai vakcina érkezett volna Magyarországra, de most, február közepén 550 ezer vakcinát szállítanak. A külügyminisztert a videóban erről Magyarország pekingi nagykövete tájékoztatta telefonon. Pesti Máté elmondta: a 84 hűtőkonténerben tárolt 550 ezer vakcinát már bepakolták a repülőgépbe, amely magyar idő szerint 8 óra körül indult el Pekingből Budapestre.

Orbán Viktor kormányfő hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy a kormány november óta nem változtatott a védelmi intézkedéseken, ezért sikerült a járványt keretek közé szorítani. Ahol folyamatosan változtatták a lépéseket, hatalmas erővel éledt fel a harmadik hullám. Ugyanakkor a járványadatok egész Európában, így Magyarországon is növekedést mutatnak. Itthon a járványgörbe tíz napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, vélhetően a ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet. Ezért szükség van az Országgyűléstől kapott felhatalmazás meghosszabbítására (erről ma vitáznak a parlamentben) és az eddigi szabályok szigorú, következetes betartására. Szerinte a magyarok május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani, mint egy olyan, hasonló méretű EU-s ország, amely csak nyugati vakcinákra támaszkodik. A nyitásról online konzultáció indul, hét kérdésben kérik ki az emberek véleményét. Orbán Viktor felszólalásáról szóló elemzésünket itt olvashatják.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján György István területi közigazgatásért felelős államtitkár azt mondta, az oltás önkéntes, hiszen szabadon lehet dönteni arról, hogy szeretnénk-e oltást kapni, és arról is dönthetünk, hogy az adott oltóhelyen elfogadjuk-e a rendelkezésre álló oltást. Arról, hogy az oltóhelyen milyen vakcinával történik az oltás, időben tájékoztatják az érintetteket. Az, aki nem fogadja el az éppen rendelkezésre álló vakcinát, nem esik ki a rendszerből, a regisztráltak listáján marad. Várnia kell, amíg nem lesz olyan vakcina, amellyel beoltatná magát. Mint mondta, a negyedi körben elkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása, ez viszont nem jelenti azt, hogy a 60-70 év közötti személyek kimaradnának az oltásból.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Hétfőn ismertette jelentését a Pfizer–BioNTech-vakcina hatékonyságáról a legnagyobb izraeli egészségügyi szolgáltató, a Clalit. Azt találták, hogy 94 százalékkal csökkent azok száma, akik a vakcina mindkét dózisának beadása után tünetetek produkáltak, és 92 csökkent annak valószínűsége, hogy a beoltottaknál súlyos betegség alakuljon ki. Az izraeli lakosság több mint felét ellátó szolgáltató 600 ezer, Pfizer-vakcinával beoltott ember esetét hasonlította össze egy olyan 600 ezres, hasonló kórtörténettel rendelkező csoporttal, amelynek tagjai nem kapták meg a vakcinát. „Egyértelműen megállapítható, hogy a Pfizer koronavírus elleni vakcinája a gyakorlatban is rendkívül hatékony, ahogy azt a klinikai vizsgálatokban is jelezték korábban” – mondta Ran Balicer, a Clalit kutatási igazgatója, hozzátéve, hogy a vakcina hatékonysága még nagyobb a második dózis beadása után két, illetve három héttel később.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!