Operatív törzs: Az sem esik ki a rendszerből, aki nem fogadja el az éppen rendelkezésre álló vakcinát

2021. február 15. – 12:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn is megtartották az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóját, ahol először György István területi közigazgatásért felelős államtitkár foglalta össze, hol tartunk most az oltási tervvel. Magyarországon eddig 336 207 embert oltottak be, több mint 129 ezren pedig már a második oltást is megkapták.

Kitért arra is, hogy az oltóhelyeken nem lehet majd választani a vakcinákból, mivel azokból az egész világon hiány van. „Az oltás önkéntes, hiszen szabadon lehet dönteni arról, hogy szeretnénk-e oltást kapni, és arról is dönthetünk, hogy az adott oltóhelyen elfogadjuk-e a rendelkezésre álló oltást.” Arról, hogy az oltóhelyen milyen vakcinával történik az oltás, időben tájékoztatják az érintetteket. Az, aki nem fogadja el az éppen rendelkezésre álló vakcinát, nem esik ki a rendszerből, a regisztráltak listáján marad. Várnia kell, amíg nem lesz olyan vakcina, amellyel beoltatná magát.

Az oltási rendben egyébként a negyedik szakasznál tartunk. Az orosz vakcinát bizonyos kockázati krónikus betegségek esetén nem adják. A háziorvosok ehhez minden héten egy listát kapnak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy arról mindig a háziorvos dönt, hogy az adott személy oltható-e. Hozzátette, hogy hetente még mindig csak 10–12 fő számára elegendő oltóanyagot tudnak adni a háziorvosoknak.

A negyedi körben elkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása, „ez viszont nem jelenti azt, hogy a 60-70 év közötti személyek kimaradnának az oltásból”, hangsúlyozta György István. Amellett, hogy zajlik a legidősebbek oltása az AstraZeneca-oltóanyag viszont csak 18 és 60 év között adható. Ezen a héten is négyféle vakcinával oltanak.

  • Pfizerrel,
  • Szputnyik V-vel,
  • Modernával és
  • AstraZenecával.

A héten folytatják a regisztrált legidősebb személyek oltását; a Moderna-vakcinával elkezdődik az idősotthonok lakóinak második körös oltása. A háziorvosok pedig 4-4 főt, bizonyos krónikus betegséggel nem rendelkező személyeket választhatnak ki és olthatnak be. A következő egy hétben 60 ezer ember kaphatja meg az oltást a kórházi oltópontokon, és úgy számolnak, hogy valamivel több mint 23 ezer 60 év alatti krónikus betegeket is beoltanak.

Az oltási programba összesen 102 kórházat, 120 szakrendelőt és 5004 háziorvosi rendelőt vontak be.

Az államtitkár kitért Hadházy Ákos legújabb akciójára, a független parlamenti képviselő szerint ugyanis felháborító, hogy a háziorvosoknak kell az oltóanyagot átvenniük. György István szerint viszont ez az általános eljárás. Ezután arról beszélt, hogy „a Gyurcsány-párt arra biztatja az embereket, hogy bizonyos oltóanyagokat ne fogadjanak el”. Ez viszont szerinte „nem politikai kérdés, hanem járványügyi szakkérdés. Arra kérünk mindenkit, hogy senki ne beszéljen le semmilyen vakcináról. Mindenkinek joga van eldönteni, hogy oltakozik-e, és a felajánlott vakcinát elfogadja-e.” Összefoglalva pedig hangsúlyozta, hogy Gyurcsányék veszélyeztetik a magyar emberek életét.

A politikai kitérő után Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy Románia ismét szigorított. Aki Magyarországról lép be az országba hatósági házi karanténba kerül, de ez nem vonatkozik azokra, akik 24 órán belül elhagyják az országot, vagy akik igazolni tudják, hogy átestek a betegségen, illetve rendelkeznek 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel. Ezután részletes adatokat sorolt arról, hogy az elmúlt egy napban hányszor kellett a rendőröknek intézkedniük a rendeletek be nem tartása miatt, így például hány üzletben nem viseltek maszkot, hányszor találkoztak olyan emberrel, akiken a közterületen vagy a tömegközlekedési eszközökön nem volt maszk, és felsorolta, hányszor intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, és hány helyszínen ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket. A rendőrök több házi bulinak is véget vetettek Budapesten: az Akácfa utcában, három lakásban, egy 54 fős partit fújtak le.

Müller Cecília országos tisztifőorvos először nemzetközi híreket sorolt, melyek lényege az volt, hogy a járvány továbbra is tombol. Ezután elmondta, hogy a fertőzöttek száma Magyarországon is nő, és elismételte a napi adatokat, melyeket ebben a cikkünkben foglaltunk össze.

Kitért arra, hogy többféle vírusmutáns indult el a világban. Az ismert mutációkon túl a szakirodalomban hét-nyolcféle mutánst is említenek. Ez szerinte azért érdekes, mert ez a vakcinák hatásosságát is befolyásolhatja. Elmondta, hogy a héten Pfizer-, Szputnyik és Sinopharm-vakcinákat is várnak Magyarországra. A vakcinák különbözőségéből adódik, hogy különböző csoportokat kezdenek oltani. A gyártó határozza meg, hogy az adott vakcina kinek a részére biztosítja a hatásosságot.

„Várjuk a kínai vakcinát. Ez hasonló ahhoz a vakcinához, amelyet Magyarországon is fejlesztünk. Ez egy régi, bevált, ismert technológia. Tartalmazza a teljes vírust elölt, inaktív formában. Vagyis betegséget nem tud okozni, az immunrendszert ellenanyag termelődésére késztetni”

– magyarázta Müller.

Hozzátette, hogy a Sinopharm-vakcinákat sokkal egyszerűbb „kezelni”: hűtőben, 2-8 fokon és hosszabb ideig tárolható. A jelenleg forgalomban lévő vakcinák mindegyike védelmet nyújt a vírussal szemben. Végezetül pedig elmondta, hogy az oltóanyagokat már gyerekeken is elkezdték tesztelni.

A tájékoztató végén ezúttal is felolvasták az előre kiválogatott újságírói kérdéseket. Szám szerint kettőt, melyekre az alábbi választ adták:

  • Több internetes oldalt is azonosítottak már, ahol csodaszereket kínálnak a koronavírussal szemben. Megállapították, hogy ezeknek a szereknek nincsen semmilyen hatásuk, ilyen csodaszer nem létezik.
  • A kínai vakcinát is olthatják majd a háziorvosok. Ennek kezelése lényegesen egyszerűbb, ezért azt könnyebb is lesz teríteni a háziorvosoknak.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!