1337 új fertőzött, 46 beteg halt meg egy nap alatt

2021. február 15. – 08:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1337 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 388 799 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 46 beteg, így az elhunytak száma 13 752 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 298 008 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 039 főre csökkent. 3883 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 314-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 336 297 fő kapott oltást, közülük 129 339 fő már a második oltását is megkapta, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Egy viszonylag nyugodtabb időszak után az elmúlt egy hétben ismét nőni kezdett az új fertőzöttek száma, szombaton már 2000 fölé emelkedett, amire nem volt példa január 9-e óta. Müller Cecília tisztifőorvos a múlt hét pénteken azt mondta: az adatok azt is jelenthetik, hogy elindult a harmadik hullám, aminek elsődleges oka a brit mutáció terjedése lehet. Vasárnap 1700 fölött volt az új fertőzöttek száma.

Az EU gyorsított eljárásban engedélyezteti a koronavírus mutációi ellen kifejlesztett oltásokat. Az Augsburger Allgemeine nevű német lapnak adott interjút az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa, Sztella Kiriakídisz, aki többek közt elmondta, hogy gyorsított eljárással engedélyeztetik majd az új típusú koronavírus mutációi ellen kifejlesztett oltásokat az Európai Unióban. A biztos a lapnak elmondta, a brüsszeli bizottság úgy döntött, hogy nem kell az engedélyeztetési eljárás valamennyi szakaszát lefolytatni a már forgalmazott vakcinák továbbfejlesztett változatainál, így gyorsabban lehet majd a mutációk elleni védekezésre szolgáló oltóanyaghoz jutni, anélkül hogy csökkentenék a biztonsági követelményeket. Arról, hogy a mutációk pontosan hogyan tudják megkavarni az egész folyamatot, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Egyre több a koronavírus elleni kamu csodaszereket árusító oldal. A Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályának nyomozói szombaton azt mondták, hogy az utóbbi hetekben több olyan weboldalt és fórumot is találtak, ahol csalók koronavírus elleni csodaszereket próbálnak meg az emberekre sózni. A csalóknak az a taktikájuk, hogy úgy állítják be ezeket a gyógyszereket, mint amelyek szigorú bevizsgálásokon estek át, és gyakran szakértőket szólaltatnak meg, stúdióbeszélgetéseket imitálnak és tudományosnak látszó tanulmányokra is hivatkoznak a hirdetésekben. A rendőrök a gyanús oldalaknál nyomozást indítanak, hogy azonosítsák és felelősségre vonják az üzemeltetőket, valamint felveszik a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatókkal, hogy az ilyen kamu honlapokat minél hamarabb eltávolítsák az internetről.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Elindult a magyar állam repülőgépe Pekingbe az első vakcinaszállítmányért – jelentette be Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfő hajnalban a Szijjártó Péter tárcavezető Facebook-oldalán közzétett videóban. Közlése szerint a pekingi érkezést követően 550 ezer adagnyi vakcinát pakolnak a gépre, amely várhatóan kedden délben érkezik vissza Magyarországra. Ez a vakcinamennyiség 275 ezer ember beoltásához elegendő.

A koronavírusról szóló külföldi híreinket röviden ebben a cikkben olvashatják.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!