Gyorsított eljárásban engedélyezteti az EU a koronavírus mutációi ellen kifejlesztett oltásokat

2021. február 14. – 13:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Augsburger Allgemeine nevű német lapnak adott interjút az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa, Sztella Kiriakídisz, aki többek közt elmondta, hogy gyorsított eljárással engedélyeztetik majd az új típusú koronavírus mutációi ellen kifejlesztett oltásokat az Európai Unióban, és azt is hangsúlyozta, hogy az európai oltási stratégia sikeres – írja az MTI.

A biztos a lapnak elmondta, a brüsszeli bizottság úgy döntött, hogy nem kell az engedélyeztetési eljárás valamennyi szakaszát lefolytatni a már forgalmazott vakcinák továbbfejlesztett változatainál, így gyorsabban lehet majd a mutációk elleni védekezésre szolgáló oltóanyaghoz jutni anélkül, hogy csökkentenék a biztonsági követelményeket. Arról, hogy a mutációk pontosan hogyan tudják megkavarni az egész folyamatot, korábban ebben a cikkben írtunk bővebben.

Sztella Kiriakídisz beszél egy brüsszeli sajtótájékoztatón január 29-én.Forrás: Johanna Geron / POOL / AFP
Sztella Kiriakídisz beszél egy brüsszeli sajtótájékoztatón január 29-én.Forrás: Johanna Geron / POOL / AFP

Dacára annak, hogy az AstraZenecával csak hosszas huzavona után sikerült dűlőre jutnia az EU-nak, Kiriakídisz szerint szeptember végére legalább 700 millió, mindkét dózist magába foglaló vakcina lesz elérhető az Európai Unióban, amely több mint elegendő ahhoz, hogy beoltsák az uniós népesség 70 százalékát. Mint mondta, június végére 300 millió adag lesz elérhető a korábban engedélyezett háromféle vakcinából az EU-s állampolgárok több mint egyharmadának, de ez a szám még nőhet is a Johnson & Johnson vakcinájával.

Kiriakídisz hozzátette, hogy tíz hónappal ezelőtt senki nem hitte, hogy ennyire gyorsan sikerül biztonságos és hatékony oltóanyagokat kifejleszteni, és elérhetővé tenni, éppen ezért nem lehet azt mondani, hogy a vakcinabeszerzést a tagországok képviseletében intéző Európai Bizottság csak hibázott a folyamat során. Szerinte az EU nélkül valószínűleg nem férne hozzá mind a 27 uniós tagállam a vakcinához függetlenül attól, hogy mekkora és milyen erős a gazdasága, ezért úgy gondolja, hogy

az európai oltási stratégia sikeres.

A lap cikkéből az is kiderült, hogy az EU a vírus okozta betegséget gyógyító szerek engedélyezési eljárását is szeretné felgyorsítani, és bár egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikorra lesz elegendő gyógyszer az EU-ban, Kiriakídisz szerint Brüsszel kiemelten kezeli az ügyet. A biztos arról is beszélt, hogy reméli, hamarosan kiderül majd, hogy a beoltott emberek tovább tudják-e adni a vírust. Szerinte jelenleg ez az egyik legfontosabb megválaszolásra váró kérdés, és mind a Bizottság, mind az Európai Gyógyszerügynökség feszült figyelemmel várja erre a választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!