Koronavírus: tovább emelkedett az új fertőzöttek száma, és a halálozás sem csökken Magyarországon

2021. február 13. – 09:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét folyamatosan emelkedik az új fertőzöttek száma, és a halálozás sem csökken – derül ki a koronavírus-helyzetről szóló kormányzati honlapon megjelent legújabb adatokból:

  • szombatra 2020 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést – utoljára január 9-én volt 2000 fölött ez az adat
  • elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg
  • 3771 koronavírusos beteget ápolnak kórházban
  • közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen
  • a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 293 542-en vannak, az aktív fertőzöttek száma 78 577-re csökkent.

Magyarországon ezzel 385 755 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Eddig 13 636 olyan ember halt meg, aki fertőzött is volt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteken azt mondta: napról napra olyan számokkal találkozunk, ami arról tanúskodik hogy az új fertőzöttek száma enyhén emelkedő tendenciát mutat. A környező országokban is tapasztalható a fertőzés újbóli növekedése, ami az új, gyorsabban terjedő vírusmutációk megjelenésével magyarázható.

Növekszik a brit mutáció jelenléte is Magyarországon: előző nap 33, pénteken már 69 embernél detektálták a koronavírus ezen változatát. Müller szerint ez már javarészt belföldi fertőzés eredménye, ezért is indokolt az oltással a védettség mielőbbi kialakítása. A dél-afrikai és brazil vírusmutáció egyelőre nem jelent meg Magyarországon.

Eddig 330 745 ember kapott oltást, közülük 124 423-an már a második oltásukat is megkapták. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége már oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik-vakcinával) – írja a koronavirus.gov.hu. A csütörtökön érkezett vakcinaszállítmányokkal jövő héten folytatódik az oltás. Háziorvosok beszámolói alapján a szervezés, illetve a vakcinaellátás egyelőre elég hektikus és kaotikus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!