Egyre több a koronavírus elleni kamu csodaszereket árusító oldal

2021. február 13. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályának nyomozói az utóbbi hetekben több olyan weboldalt és fórumot is találtak, ahol csalók koronavírus elleni csodaszereket próbálnak meg az emberekre sózni. A csalóknak az a taktikája, hogy úgy állítják be ezeket a gyógyszereket, mint amelyek szigorú bevizsgálásokon estek át, és gyakran szakértőket szólaltatnak meg, stúdióbeszélgetéseket imitálnak és tudományosnak látszó tanulmányokra is hivatkoznak a hirdetésekben.

A rendőrség szerint azonban hamar kiderülhet, hogy a hangzatos leírásokon túl sem az említett szerekről, sem azok terjesztőiről nem található semmilyen ellenőrizhető adat, a megszólaltatott szakértők valójában nem léteznek, a tudományos kutatások pedig sosem történtek meg.

A rendőrök a gyanús oldalaknál nyomozást indítanak, hogy azonosítsák és felelősségre vonják az üzemeltetőket, valamint felveszik a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatókkal, hogy az ilyen kamu honlapokat minél hamarabb eltávolítsák az internetről. A BRFK a napokban közölte, hogy több száz millió forint értékű, gyógyszerként hirdetett, de Magyarországon nem engedélyezett terméket foglaltak le, amelyeket Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának nevével visszaélve reklámoztak.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!