Sebastian Kurz szerint csak húsvét körül lazíthatnak a korlátozásokon Ausztriában

2021. február 15. – 20:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat valószínűleg csak húsvét körül lehet majd enyhíteni – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szerda délután a szakértőkkel, az ellenzékkel és a tartományfőnökökkel tartott többórás tanácskozása után, írja az MTI.

Ez azt jelenti, hogy a tizenöt hete zárva tartó éttermek, szállodák, kulturális és szabadidős létesítmények továbbra is zárva maradnak. A vírus brit és dél-afrikai mutációjának gyorsabb terjedése óvatosságra inti a kormányt. „Hogy kontroll alatt tarthassuk a járványt, el kell halasztanunk az éttermek és hotelek várva várt nyitását” – indokolta a döntést a kancellár. Ezen túlmenően az egy hete életben lévő lazítások – feltételekkel, de kinyithattak az üzletek, a szolgáltatók és az iskolák – járványügyi következményei még nem ismertek, hiszen ilyen rövid idő nem elegendő ahhoz, hogy a napi esetszámok adataiból releváns következtetéseket lehessen levonni.

Amíg az idősek és a legnagyobb kockázatot viselő csoportok átoltottsága nem éri el a megfelelő mértéket, Ausztria a minél szélesebb körű tesztelésben látja a megoldást. Ezért is feltétele az iskolalátogatásnak és a közvetlen kontaktust igénylő szolgáltatások igénybe vételének a negatív koronavírusteszt felmutatása.

Országszerte bővítették a szűrési kapacitást, így már 600 tesztállomás és 800 gyógyszertár kínál ingyenes szűrési lehetőséget a lakosságnak, valamint 700 vállalat is csatlakozott a kampányhoz.

Március elsejétől lesz kapható a patikákban az ingyenes „házi gyorsteszt”, amelyből mindenki havi ötöt kaphat térítésmentesen. Ez azonban nem minősül hivatalos tesznek, csak tájékoztatásra és az emberek megnyugtatására szolgálhat. Aki fodrászhoz, kozmetikushoz, manikűröshöz vagy masszázsszalonba szeretne menni, az csak hivatalos, egészségügyi dolgozó által levett teszteredménnyel teheti ezt meg. Az FFP2-es maszkok viselése, a kétméteres távolságtartási szabály továbbra is érvényben marad, és az is, hogy egyidejűleg csak két háztartás tagjai találkozhatnak egymással.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1225 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 434 712 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1338. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon tízen haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8221-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 412 457.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!