Új mutációt találtak az Egyesült Királyságban

2021. február 16. – 09:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új koronavírus-variánst találtak az Egyesült Királyságban – írja a Guardian. A B1525-ös mutációt már 32 embernél mutatták ki, de megjelent Dániában, az USA-ban, Ausztráliában és hét másik országban. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói szerint a mutáció hasonlít a kenti, B117-es variánsra, és ebben is megtalálható a tüskefehérje elváltozása. Ez a védőoltások hatékonyságának csökkenésével járhat.

A mutációkról és a vakcinák hatékonyságáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Szakértők egy új, nagyszabású tesztelési hullámot javasolnak, hogy minél több fertőzöttnél kimutassák a variánst. Van olyan kutató is, aki ezt nem támogatja, mert a vírus ugyan egyértelműen terjed, de valószínűleg pont azok nem mennek el tesztelni, akik a legjobban terjesztik a vírust, mivel féltik az állásukat.

Van, aki szerint jó hír, hogy több variánsban is ugyanaz a tüskefehérje-elváltozás mutatható ki, mert így a vírusra szabott védőoltások hatásosak maradnak.

Fontos a talált vírusok genetikai feltérképezése, mert minél előbb felfedezünk egy új, veszélyesebb variánst, annál hatékonyabban tudunk fellépni ellene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!