A kormányhivatal azt kérdezi a háziorvosoktól, hogy a hétvégén is vállalnák-e az oltások beadását

2021. február 18. – 04:58

A kormányhivatal azt kérdezi a háziorvosoktól, hogy a hétvégén is vállalnák-e az oltások beadását
Fotó: Huszti István/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi kormányhivatal azt tudakolja a háziorvosoktól, vállalnák-e a hétvégén is az oltások beadását – derül ki a Telex birtokába került levélből. Azt nem írták meg a háziorvosoknak, mennyit kéne dolgozniuk a hétvégén, mint ahogy azt sem, hogy ezért kapnak-e bármilyen plusz juttatást.

A Fővárosi Oltási Munkacsoport elnöke, Sára Botond megbízásából írott kormányhivatali levél szerint egyre nagyobb mennyiségben érkeznek a védőoltások az országba, amelyeket minél előbb be kell adni a lakosságnak. Ez a levél is megerősíti, hogy a kórházi oltópontok mellett a kormány jelentős részben a háziorvosokra számít a lakosság tömeges immunizálásában. Megköszönve az alapellátásban dolgozók eddigi erőfeszítéseit a levél szerint

e cél megvalósításához elengedhetetlen a háziorvosok elkötelezett munkája.

A kormányhivatal szerint a tömeges oltási szakaszban „a hétvégi napokon is szükséges az oltások beadásának biztosítása”, ezért az orvosoktól visszajelzést várnak, tudják-e vállalni a részvételt a tömeges oltási szakaszban.

A levélben a pluszmunka részleteiről, a hétvégi pihenőnapok ellentételezéséről és esetleges javadalmazásáról egy szó sem olvasható. Az orvosoknak ez alapján kellene válaszolniuk csütörtök délig.

Egy háziorvos a Telexnek azt mondta: ugyan nem ártott volna, ha egyéb részleteket is közölnek a hétvégi munkáról, de ő persze hivatástudatból most is vállalni fogja páciensei oltását. Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy az oltások komoly szervezést igényelnek a háziorvosok részéről, igencsak időigényesek, sok adminisztrációval járnak, és nem mindegyik rendelő alkalmas a tömeges vakcinálásra.

Eddig 348 927 embert oltottak be Magyarországon, közülük 134 824 ezren kapták meg a második védőoltást is. Jelenleg a 18-60 éves krónikus betegeket, a 60 év feletti egészségeseket, és a 74 évnél idősebbeket oltják. A héten újabb Pfizer-szállítmány érkezett, zajlik az oltás az AstraZeneca és a Moderna vakcinákkal, és újabb 20 ezer adag orosz oltóanyag felhasználását engedélyezték. Hétfőn Magyarországra érkezett 550 ezer adag kínai vakcina is, de ezeket csak akkor lehet használni, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ megvizsgálta a szállítmányt, és engedélyt ad az alkalmazásukra.

Ha beindul a tömeges oltás, akkor 102 kórházban, 120 szakrendelőben és 5004 háziorvosi rendelőben zajlanak majd az oltások.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!