Újra háromezer fölött a napi új fertőzöttek száma

2021. február 19. – 07:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

3093 újabb fertőzöttet találtak, 110-en haltak meg az elmúlt 24 órában koronavírus-fertőzöttként, kórházban pedig 4024-en vannak, míg lélegeztetőgépre 352 főt kellett tenni – jelentette be a Kossuth rádiónak adott interjújában Orbán Viktor az elmúlt nap adatait. A további számokat a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldalon teszik majd közzé később; amint ez megtörtént, frissítjük cikkünket. Legutóbb január 7-én emelkedett háromezer fölé a napi új fertőzöttek száma.

Frissítés 2021.02.19-én 11:04-kor:

A gyógyultak száma elenleg 302 689 fő, az aktív fertőzöttek száma 80 282. 4024 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 352-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 391 821 fő kapott oltást, közülük 152 432 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is. Kedden megérkezett az első szállítmány a kínai Sinopharm-vakcinából is, így már összesen öt vakcina áll rendelkezésre Magyarországon – írja a koronavirus.gov.hu. Az adatok alapján 22 660 tesztet végeztek.

Egy nappal korábban jelentős számú, 2853 új fertőzöttet azonosítottak, ilyen magas legutóbb december végén volt a napi új fertőzöttek száma. A halálos áldozatok száma 104 volt, velük már több mint 14 ezren haltak meg Magyarországon koronavírus-fertőzöttként. Müller Cecília országos tisztifőorvos csütörtökön már tényként beszélt arról az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy a harmadik hullám elkezdődött. Ennek hátterében nagy valószínűséggel a Magyarországon is terjedő brit variáns állhat.

Az országos tisztifőorvos szerint most az oltási program „tendenciózus végrehajtása” a legfontosabb. Magyarországon jelenleg öt különböző oltóanyag engedélyezett, mondta Müller. A Pfizer-, a Moderna-, az AstraZeneca- és a Szputnyik V oltóanyagokkal már hazánkban is zajlik az oltás, a Sinopharm-vakcinát viszont még vizsgálják, meg kell győződni a hatásosságáról és a biztonságosságáról. A kínai oltóanyaggal együtt Magyarországra érkezett a vakcina teljes dokumentációja is, így a tisztifőorvos szerint már minden szükséges adat és maga a vakcina is rendelkezésre áll az oltóanyag értékeléséhez.

Csütörtökön 88 ezer adag AstraZeneca-oltóanyag érkezésére számított Magyarország, ennél azonban kevesebb, 83 500 adagnyi érkezett az esti órákban, ami 41 750 ember beoltására elegendő.

Magyarországon 2020 vége óta zajlik az oltás, az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények lakóinak, dolgozóinak kampányszerű oltása már megtörtént. Február elején kezdődött meg a regisztrált legidősebbek vakcinációja, az AstraZeneca-vakcinákkal pedig a 60 év alatti krónikus betegeket oltják. Ennek ellenére a Telex és a Hvg.hu olvasói is jelezték: annak ellenére kaptak értesítést oltásukról, hogy nincs semmilyen krónikus betegségük.

Erre szerdán délután a Koronavírus Sajtóközponttól azt a választ kaptuk, hogy „a háziorvosok minden héten frissített listát kapnak a praxisukhoz tartozó, regisztrált 18–59 év közötti páciensekről, akiket a NEAK betegellátási adatokat tartalmazó nyilvántartása szerint diagnosztizáltak, illetve vizsgáltak a Covid-19 szempontjából kockázatos krónikus betegség gyanújával”. Írták azt is, hogy a „háziorvos felelőssége az, hogy az oltási rend szerint a listából valóban a kockázati krónikus betegséggel jelenleg is küzdő, és veszélyeztetett egészségi állapotú személyeket részesítse előnyben az oltásnál. Az a háziorvos, aki nem így tesz, az nem jár el helyesen.”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere hatpontos oltási tervet állított össze a főváros részéről, ezt be is mutatta a Miniszterelnökségen – közölte csütörtökön. Az egyeztetés konstruktív volt.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!