Az óvodákban és iskolákban is lesz hétfőtől gyermekfelügyelet

2021. március 6. – 15:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 18:21: Szombat este a kormány kiadta a Magyar Közlönyben a gyermekfelügyeletről szóló rendeletet. Eszerint az óvodai szünet és az iskolai digitális munkarend ideje alatt az adott intézmény vezetőjének kell gondoskodnia a gyerekek felügyeletének megszervezéséről, a szülők és a törvényes képviselők kérelmére. Ennek ellenére a kormány a rendeletben arra kéri a szülőket, hogy csak a legszükségesebb esetben vegyék igénybe a felügyeletet, például ha a szülő a járvány elleni védekezésben dolgozik.

Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-nek.

Hétfőtől április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak az óvodák, az iskolák pedig online oktatásra térnek át. A kormány mindenkit arra kér, hogy ha van erre módja, akkor otthon oldja meg a gyermekfelügyeletet.

Ha azonban valakinek a munkája nem teszi lehetővé, hogy otthon maradjon gyermekével, vagy nem tud gondoskodni a gyermekfelügyeletről, akkor – az önkormányzatok kérésére – lehetővé teszik, hogy hétfőtől az óvodákban, az iskolákban is legyen gyermekfelügyelet – mondta Gulyás.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere azt mondta: maguk is tapasztalták, hogy napról napra nő a koronavírus-fertőzöttek száma a gyerekek között, ezért alapvetően egyetértenek a rendkívüli szünetek elrendelésével.

Az óvodák és az iskolák bezárása viszont megoldhatatlan problémát okozott több egészségügyi dolgozó és mások esetében is, akiknek a munkáltatója nem tudja biztosítani az otthoni munkavégzést. Kaposváron felmérték, hogy az óvodába járók mintegy tíz százalékának igényelnének gyermekfelügyeletet a szülők.

Ezért az önkormányzati szövetség nevében azt kérte a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy biztosítsák a napközbeni gyermekfelügyeletet kis csoportokban, korlátozott létszámmal. Szita örömét fejezte ki, hogy a miniszter támogatta javaslatát, és lehetővé teszik az ügyeletet, amellyel segíteni tudják a családokat. Az ügyeletre vonatkozó pontos szabályokat a hétvégén teszik közzé.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár pénteken bejelentette, hogy hétfőtől az óvodákban rendkívüli szünet lesz, az iskolák pedig tantermen kívüli, digitális munkarendre állnak át. A kormány ezután kiadott egy hivatalos Facebook-posztot az oktatást érintő szigorításokról. Csakhogy ebben azt írták, hogy az iskolákban – az óvodákhoz hasonlóan – rendkívüli szünet lesz, valamint a hatékonyabb védelem érdekében gyermekfelügyeletet sem szerveznek. Ezt a posztot később eltávolították az oldalról, Gulyás miniszter szombati bejelentése pedig meg is cáfolta annak a tartalmát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!