A 2023-as esőknek köszönhetjük, hogy nem lett még durvább zuhanás a magyar gazdaságban

2024. március 5. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétette a KSH a 2023-as utolsó negyedévi GDP-adat második becslését és egyben azt, részletesen miből állt össze a tavalyi 0,7 százalékos csökkenés, amiről Varga Mihály is azt mondta hétfőn, nehéz lenne vele büszkélkedni. A KSH számai szerint termelési oldalon tavaly a legnagyobb zsugorodás az építőiparban ment végbe, de a magyar gazdaságot hagyományosan pörgető feldolgozóipar is csúnyán beszakadt, miközben a szolgáltatószektor szintén mínuszba ment.

A felhasználási oldalon mind a fogyasztás, mind a felhalmozás gyengélkedett, ahogyan az export és az import is esett. Az is látszik, hogy csak azért nem volt durvább GDP-zsugorodás, mert a mezőgazdaság a kedvező időjárást hozó 2023-ban az előző, durván aszályos évhez képest feltámadt és brutális növekedést produkált.

A tavalyi negyedik negyedévre kiadott első becsléshez képest annyit változtatott a KSH, hogy az új számítás szerint szezonálisan kiigazítva 0,5 százalékos volt a növekedés 2022 végéhez képest (korábban 0,4 százalékot mondtak ugyanerre).

2023 egészében:

  • A termelési oldalon a mezőgazdaság hozzáadott értéke 68,5 százalékkal nőtt, miközben a szolgáltatásoké 1,6, az iparé 5,2, az építőiparé 5,6 százalékkal kisebb lett.
  • A 2022-es alacsony bázisról óriásit nőve a mezőgazdaság teljesítménye 2,2 százalékponttal növelte a GDP volumenét, míg az építőipar 0,3, a szolgáltatások 0,9, az ipar 1,0 százalékponttal mérsékelte.
  • A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 1,2, a közösségi fogyasztás 1 százalékkal csökkent, ezek együttes eredményeként a végső fogyasztás volumene 1,2 százalékkal alacsonyabb lett.
  • A bruttó felhalmozás 14,4, ezen belül a bruttó állóeszköz-felhalmozás 8,7 százalékkal visszaesett. Az export volumene 0,1, az importé 5,1 százalékkal csökkent.
  • A végső fogyasztás 0,8, a bruttó felhalmozás 4,9 százalékponttal járult hozzá a bruttó hazai termék 0,9 százalékos csökkenéséhez, míg a külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 4,8 százalékponttal növelte a gazdaság teljesítményét. A hazai fogyasztási kiadások volumene 2,4 százalékkal csökkent, ebből látszik igazán, mennyire visszafogták a kiadásaikat a háztartások.

2023 utolsó negyedévében 2022 utolsó negyedévéhez képest:

  • Az ipar és ezen belül a feldolgozóipar teljesítménye egyaránt 6,4 százalékkal esett vissza. Az építőipar hozzáadott értéke 7,4 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakában mérttől, a mezőgazdaságé viszont 81,1 százalékkal meghaladta azt.
  • A szolgáltatások hozzáadott értéke összességében 1 százalékkal csökkent, de voltak jobban teljesítő alágak, így például a humán-egészségügyi, szociális ellátási szolgáltatásoknál 8,3 százalékos növekedést mértek. A kereskedelem eközben 8,7 százalékkal csökkent.
  • A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 0,2 százalékkal mérséklődött.
Forrás: KSH
Forrás: KSH

2024-ben már az elemzések szerint sokkal jobb, 2-3 százalék körüli GDP-adatra számítanak, de még így is rázósnak ígérkezik az év több szempontból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!