Privatizálni kellene a Pénzügyminisztérium mostani épületét Varga Mihály szerint

2024. január 20. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

A Pénzügyminisztérium a tervek szerint 2024-ben, 76 év után a József nádor térről visszaköltözik a várba, ahol a második világháború végéig működött. A jelenlegi, József Nádor téri épületet az állam tulajdona, mióta 1947-ben rekvirálták a Magyar Általános Hitelbanktól, de Varga Mihály szerint az lenne a leghelyesebb, ha „visszakapná azt a magyar üzleti szféra” – derül ki a pénzügyminiszterrel készült, szombaton a Világgazdaságban megjelent interjújából.

A tárcának szánt régi-új épület évek óta épül a Szentháromság téren, a költségek már 100 milliárd forint felett járnak. Az interjú alapján arra lehet következtetni, komolyan felmerül, hogy a PM-nek most otthont adó épületet magánkézbe adja az állam. A volt bankszékház az elhelyezkedése és a megjelenése alapján is alkalmas lenne valamilyen – akár üzleti, akár idegenforgalmi – presztízsberuházásra.

Varga Mihály az interjúban beszélt még többek között arról, hogy a tavaly tavasszal megtervezett idei költségvetés számait „tarthatónak vélik”, de módosítani fogják, ha kell. Idén is tavasszal fogadja el a törvényhozás a következő év költségvetését – közölte. A tavaszi költségvetés-tervezést azért szokta kritika érni, mert még sok minden nem látszik olyankor a következő évből, emiatt az utóbbi években rendszeresen alapjaiban kell átírni az egész törvényt év közben. Varga szerint idén fegyelmezetten kell gazdálkodnia a kormánynak, mert „egyensúly nélkül a gazdasági növekedés csak látszólagos lehet”. 2023-ban a hiány 5,9 százalékos lett, idén a tervek szerint újra becsúszna 3 százalék alá a kormány.

Arra a felvetésre, hogy nincs-e azzal gond, hogy a rekorddrága államadósság-finanszírozásból az államkötvények kamata révén a jómódúak irányába csoportosítja át a javakat az állam, Varga azt felelte: „kilencszázezer ügyfele van az államkincstárnak, így akkor tehát kilencszázezer gazdag ember van az országban. Vagyis a baloldal szerint is legalább minden tizedik magyar gazdag.” Manapság egyébként az államadósság 21 százalékát finanszírozza a lakosság.

Varga Mihály beszélt arról is, ha Budapest idén sem fizeti be magától a szolidaritási adót, akkor „az igazságszolgáltatás egyértelmű döntései mentén” követik a jog előírásait. Tavaly az adó körüli vita inkasszózásba torkollott, miután a Kúria úgy határozott: a főváros részben sem mentesülhet az adófizetés alól. Ugyanakkor egy másik eljárásban a Fővárosi Törvényszék a Kúria álláspontjával szemben foglalt állást – a tárcavezető szerint ez. a helyzet azt mutatja, „mennyire sokszínű a magyar ítélkezés”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!