Másfélszer nagyobb lett a költségvetési hiány a tervezettnél

2023. december 31. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

Másfélszeresére nőtt az eredetileg 3,9 százalékos költségvetési hiány. A hiánycélt októberben 5,2 százalékra lőtték be, ám az év utolsó előtti napján közzétett adatokból kiderült, hogy ezt sem sikerült tartani: a költségvetés hiánya 5,9 százalék lett. A 2023-ra előirányzott költségvetést a kormány 2022 nyarán vitte a parlament elé. Azóta több módosításon esett át – nehezebbé is téve a pénzek elosztásának követését.

Az, hogy a hiánycél magasabb lett, nem váratlan, ahogyan az sem, hogy ezt a kormány igyekezett kevésbé látványos időpontban közölni, amikor a nyilvánosság inkább az ünnepekkel, semmint az adatok bogarászásával van elfoglalva. Tavaly és tavalyelőtt szintén az év utolsó napjaiban közölte a hiánycélok emelkedését a kormány, igaz, ezzel formálisan elegett tett törvényi kötelezettségének, amely szerint az adatot az év utolsó napjáig kell közölni.

A Portfolio szerint nem az a legmeglepőbb, hogy a hiány végül 5,9 százalk lett, hanem. hogy októberben még 5,2 százalékra emelte meg a kormány.

„Már ez sok mindent elárul a költségvetési fegyelemről, a fiskális politika hitelességéről, valamint a kormányzati tervezések, előrejelzések minőségéről. Felmerül ugyanis a kérdés, hogy októberben mi volt a kormány szándéka, amikor döntött a hiánycél emeléséről és ha az 5,2 százalékra emelt akkori GDP-arányos tervet a kormány komolyan vette volna, akkor miért nem tett hathatós pótlólagos lépéseket a cél betartása érdekében” – írta a lap.

A hiány tavaly 6,2 százalék volt, így még mindig javulásként adható el az eredmény, ám a folyamat pontosabb követése alapján

A magyar állam a költségvetési hiányt fedező hitelekre egyre magasabb kamatot fizet, még a GDP 100 százaléka felett eladósodott Görögország is olcsóbban jut hitelhez, mint a a GDP arányosan 80 százalékos államadóssággal rendelkező Magyarország. Ennek okairól ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!