Egyre több építkezőt vernek át kontárok, tavaly óta a tizedével nőtt az általuk okozott kár

2023. október 28. – 08:34

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év alatt 82 235 forinttal nőtt az építőipari kontármunkák átlagos kára, ez több mint 10 százalékos emelkedés tavaly augusztushoz képest – közölte az építőipari anyaggyártás és -forgalmazás egyik legnagyobb piaci szereplője, a Mapei Kft. legfrissebb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.

Az idén augusztusban, 2000 ember bevonásával készített reprezentatív felmérés célja az volt, hogy megállapítsa, a megrendelők mennyire bíznak az építőipari szakemberekben, illetve mekkora károkat okoz a nem hozzáértő szakemberekkel végeztetett munka. Az eredményekből kiderült, hogy az átlagos kárösszeg már 820 236 forint, de kismértékben a kontármunka-károsultak aránya is emelkedett: 23 százalék volt idén az év nyolcadik hónapjában, a tavalyi 21 százalékkal szemben.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint

a kontármunkák növekedése jelentős részben az áremelkedések hatásaival, valamint a beruházások számának csökkenésével magyarázható.

Az emelkedő építési költségek és az általános gazdasági nehézségek hatására az építtetők alacsonyabb minőségű és árú anyagokkal, valamint olcsóbban dolgozó szakemberek választásával igyekeztek csökkenteni a költségeiket. A Mapei közleménye nem tér ki az építőipari munkaerőhiányra az okok között, de az ÉVOSZ szerint bár a csúcshoz képest csökkent, továbbra is súlyos szakmunkás és mérnökhiány jellemzi az ágazatot – a megbízható csapatokra való hosszú várakozási idő szintén növelheti annak esélyét, hogy valaki végül kontárokat bíz meg.

Régiós összehasonlításban megállapították, hogy idén Észak-Magyarországon volt a legalacsonyabb a kontármunkák átlagos kára, 413 ezer forint. Ennek majdnem háromszorosa, 1,2 millió forint lett a Dél-Alföldön.

Ezek után nem meglepő, de a felmérésből az is kijött, hogy jelentősen csökkent az építőipari szakemberek iránti bizalom. Az Építőipari Bizalmi Index országos átlaga augusztusban 3,35 pont volt az adható 5-ből, az egy évvel ezelőtti 3,6 ponthoz képest. A legalacsonyabb (2,91 pont) az ács szakma bizalmi indexe. Markovich szerint erre bizonyára kihatott a fa árának jelentős drágulása (szerinte ugyanis az általánosan rosszabb értékeléseket nem az okozza, hogy a szakemberek rosszabbak lettek, hanem a drágulást büntetik gyengébb értékeléssel a megrendelők). A legmagasabb, 3,97 pontos értékelést a víz- és gázvezeték-szerelők kapták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!