Paradicsombefőzés halálos kínok nélkül, egyszerűen

2023. augusztus 31. – 13:52

Paradicsombefőzés halálos kínok nélkül, egyszerűen
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A paradicsombefőzésről azonnal a forróság, a szenvedés, mindenütt sajgó testrészek, szörnyű égési sérülések jutnak az eszembe, a magozás, héjazás és passzírozás szörnyű nyűgjei. Ha valaki paradicsomtartósításra adja a fejét, mert ügyesen termelt, vagy még ügyesebben piacozott, több úton is elindulhat. A bevett technikák viszont mind rengeteg vesződéssel járnak, ezért régóta keresek egy olyan módszert, amibe nem muszáj belehalni. Most úgy tűnik, találtam egyet, ami nem áll hat fázisból, nem piszkít be rengeteg edényt, csak egyetlen tepsit kell hozzá használni a befőttes üvegeken túl.

Azért is szeretem jobban egészben eltenni a paradicsomot, mert így bármilyen ételhez felhasználható lesz, csinálhatok belőle szószt, de abban az esetben is elővehetem, ha csak pár szem kell egy leveshez, currybe, vagy akár egy pörkölthöz. Legszívesebben a héjazást is elhagynám, de az valóban eléggé zavaró a kibontott paradicsomos üvegekben, muszáj tőle megszabadulni. Direkt kisebb üvegek a legalkalmasabbak hozzá, olyanok, amiben kb 500 grammnyi paradicsom fér el egyszerre.

A módszer lényege, hogy a hagyományos, forrázós módszer helyett egy rövid sütés után húzzuk le a paradicsom héját. Sajnos így a hátránya az, hogy a sütőt be kell hozzá kapcsolni, de a paradicsomszezon még tart, a 40 fokoknak viszont remélhetőleg vége, és még mindig jobb a 10 perc sütés, mint a forrázás, majd az órákon át tartó passzírozás, főzés.

Értelemszerűen érdemes óriási adagot készíteni belőle egyszerre, az alábbi receptet felszorozva.

Házi paradicsom konzerv

Alapanyagok:

  • fél kg paradicsom (san marzano/lucullus néven megtalálható típus a jó erre a célra, hosszúkás, keskeny, lásd a képen)
  • fél teáskanál só
  • negyed teáskanál citromsav vagy egy teáskanál citromlé

A sütőt előmelegítem 200 fokon.

A paradicsomokat félbevágom, és egy sütőpapírral bélelt tepsire a vágott felükkel lefelé, szorosan egymás mellé rakosgatom. A tepsit a sütőbe tolom, és csak addig sütöm a paradicsomokat, amíg a héjuk le nem válik – ez kb. 10 perc. Kiveszem, hagyom kissé kihűlni. Két villa segítségével leemelem róluk a héjukat. A megmaradt paradicsomokat levükkel együtt sterilizált befőttes üvegekbe teszem. Megszórom a sóval és a citromsavval. Vizet forralok. A teli befőttes üvegeket felöntöm forró vízzel úgy, hogy ellepje a paradicsomokat. Lezárom, egy pillanatra fejjel lefelé fordítom, majd dunsztban hagyom kihűlni.

Forrázás helyett egy rövid sütés után húzom le a héját – Fotó: Ács Bori / Telex Forrázás helyett egy rövid sütés után húzom le a héját – Fotó: Ács Bori / Telex
Forrázás helyett egy rövid sütés után húzom le a héját – Fotó: Ács Bori / Telex

Variációs lehetőségek:

  • A még nyers, félbevágott paradicsom belsejét kikanalazom, hogy még sűrűbb és magtalan legyen az eltett paradicsom;
  • hámozás után leturmixolom, és így töltöm steril üvegekbe;
  • hámozás után lábosba teszem, sűrűbbre forralom, és így teszem üvegekbe;
  • fokhagymát, hagymát is teszek a paradicsomok mellé, esetleg oreganóval is fűszerezem.

Steril üveg: Az üvegeket egy óriási fazékban, annyi forró vízben, amennyi ellepi őket, kifőzöm. Vagy: 90 fokos sütőbe teszem őket kb. húsz percre.

Dunszt: Az üvegeket egy takarókkal bélelt ládába teszem, és felülről is alaposan bebugyolálom, hogy lassan hűljenek ki. Vagy: hűtőtáskába pakolom őket, és lezárom.

A paradicsomot fermentálással vagy ketchupnak is eltehetjük télre. Két évvel ezelőtti paradicsomos receptjeinket itt olvashatja, idei friss paradicsomos ételeket pedig ezen a linken talál.

A Telex Főzőiskola-sorozatában olyan recepteket mutatunk, amelyeket kezdők is nagy eséllyel sikerrel tudnak elkészíteni. A sorozat korábbi epizódjait itt találják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!