Így kell enni a friss paradicsomot csúcsszezonban

2023. augusztus 24. – 12:49

Így kell enni a friss paradicsomot csúcsszezonban
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy egész évnyi paradicsomfogyasztás abban a pillanatban teljesen hiábavaló időpocsékolássá válik, ahogy eszünk az első augusztusi paradicsomból, ami valódi napon, szezonjában és helyben termett. Alkoholmentes sörhöz, porleveshez, margarinhoz tudnám hasonlítani a téli paradicsomot a szezonjában termőhöz képest. Azon túl, hogy szerelmes dalokat zengünk a friss, langyos, nyári paradicsomokról, mit tegyünk velük, amiket még nem tettünk eddig?

Korábban írtunk arról, hogy a „paradicsomi alma” hogyan került a magyar gasztronómiába, mennyire féltek tőle kezdetben, és nem vicc az sem, hogy valójában nem is zöldség, olyannyira, hogy remekül működik édes gyümölcsökkel párosítva is, vagy ha gyümölcsös pitébe tesszük.

Idén az jár a legjobban, aki paradicsomokba fektetett a kertjében, mert elég jónak ígérkezik a szezon, sokat esett, most sokat süt a nap, szóval irány a kert, irány a piac. Az igazán jó paradicsomban pedig az a legcsodásabb, hogy nem kell vele sokat bíbelődni a sikerhez, sőt, igazából elég felvágni, megsózni és megenni.

Valójában itt vége is volna a cikknek, ha nem lehetne mindezt még tovább és tovább fokozni. Most olyan ételeket, ötleteket mutatunk, amelyek friss paradicsomból készülnek, végtelenül egyszerűek, mégis van bennük valami, amire felkaphatja az ember a fejét.

Paradicsom + turmixgép

A legegyszerűbb paradicsomleves csak friss paradicsomból, egy kis kenyérből és olívaolajból áll. Ez nem ugyanaz, mint a gazpacho, nem csak azért, mert salmorejónak hívják, hanem mert ebben nincs másféle zöldség, maximum hagyma. A gazpacho könnyű, sokan inkább isszák, mint eszik, a salmorejo viszont egészen sűrű, az eredeti változatok szinte majonézállagúak, annyira sok olaj van bennük. Én azért három deci olajat képtelen vagyok hozzáadni – főleg ilyen olívaolajárak mellett –, de azért teszek bele bőven. A paradicsomot viszont nem hámozom, és nem is szűrök, pedig a tökéletes simasághoz bizony erre is szükség lenne, szóval precízek, eminensek hámozzanak és szűrjenek.

Salmorejo

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 1 kg érett paradicsom
  • 100 gramm száraz fehérkenyér
  • só, bors
  • 2 evőkanál enyhe ecet
  • 1 dl olívaolaj

Betétnek:

  • füstölt sonka
  • főtt tojás

A paradicsomokat feldarabolom, és az olajat leszámítva minden alapanyaggal együtt leturmixolom. Amikor kész, a gépet járatva, lassú sugárban hozzáadom az olajat is. alaposan behűtöm, legalább 2-3 óra kell, hogy összeérjenek az ízei.

Paradicsom + tészta

Paradicsomos tésztát egész évben állandó ismétlésben eszünk, de nyáron, mikor ennyire finom frissen, vétek, idő-és ízpocsékolás lenne megfőzni. A sima, turmixolt paradicsom viszont leugrik a tésztáról, ráadásul rengeteg vizet dob ki, ezért kell vele kicsit trükközni. Nem nagy mutatványokról van szó, ráadásul ehhez a módszerhez még eszköz sem kell, csak a két kezünk. A tésztához feleslegessé vált paradicsomlevet sem kell kidobni, sokféleképpen felhasználható kincs lesz belőle – lásd lejjebb.

Friss paradicsomos spagetti

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • fél kg paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • egy evőkanál enyhe ecet
  • 3 evőkanál reszelt parmezán/grana padano
  • friss bazsalikom levelek
  • 500 gramm spagetti

A paradicsomokat feldarabolom, tálba teszem, majd a két kezemmel markoló mozdulatok segítségével összetöröm, közben kifacsarom belőle a levet is. Amikor már annyira sikerült összemorzsolni, hogy egészen szószállagú, akkor egy nagyobb tál fölé helyezett szűrőbe borítom, és hagyom lecsöpögni róla a levet. Ha ez megvan, a szűrőben maradt, sűrű részt tálba teszem, elkeverem az ecettel, sajttal, olajjal, sózom, és letakarva hagyom állni, míg a tésztát kifőzöm. Ha ez is megvan, a forró tésztához keverem a nyers paradicsommártást, és friss bazsalikomot tépkedek rá.

A kincset érő lé

A paradicsomvíz alapja lehet más nyári leveseknek, simán felhasználható alaplének, felönteni bármit, de a legjobb hidegen, behűtve. Még egy lépéssel továbbmenve sokan tesznek hozzá vodkát, és összerázzák, majd jeges koktélként szervírozzák. A fent leírt nyers paradicsomszószból visszamaradt levet fel lehet használni úgy, ahogy van, vagy újracsepegtetni, hogy kristálytiszta legyen.

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Ehhez ki kell bélelni egy szűrőt konyharuhával, beleönteni a paradicsomlevet, és hagyni, hogy magától, lassan lecsepegjen. Maga a lé annyira intenzív ízű lesz, hogy pár zöldfűszerrel, sózva, jéghidegen levesként fel lehet adni, különösen forró nyári estéken.

Paradicsomrántotta?!

A rántotta olyasmi, amibe mindent belehányunk, ami épp a hűtőben akad, a maradék sajtokat, felvágottakat és fonnyadt zöldségeket is, de paradicsomot, azt pont nem szoktunk tenni bele, hiszen sok levet ereszt, maximum mellé esszük, frissen. Azért is csodás a kínai konyha, mert minden ilyen elvnek fityiszt mutat, és bár a hagyományos rántottatechnikáktól valamelyest eltérő módon készítik, de kedves alapételük a keverve pirított paradicsomos tojás, azaz stir fry, amit rizzsel esznek, és persze nem hívják rántottának. A technika lényege, hogy a tojást és a paradicsomot külön pirítják meg, és csak aztán keverik össze. A paradicsomot éppen csak addig melegítik, míg el nem kezd levet ereszteni. A végeredmény meglepően jó, meleg, de mégis friss, könnyű nyári étel, ráadásul kb. 5 perc az elkészítési ideje.

Kínai paradicsomos tojás

Ez nem egy paradicsomos rántotta – Fotó: Ács Bori / Telex
Ez nem egy paradicsomos rántotta – Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 2 evőkanál olaj
  • 6 tojás
  • fél kg paradicsom
  • egy evőkanál világos szójaszósz
  • újhagymazöld vagy snidling

A paradicsomot feldarabolom. A tojásokat egy tálba ütöm, és a szójaszósszal alaposan felverem. A wokot vagy serpenyőt felhevítem, beleteszek egy kanál olajat, majd a paradicsomokat, és egy-két perc alatt, állandó kevergetés mellett átpirítom őket, kiszedem, félreteszem. A helyükre öntöm a tojást, hagyom megdermedni, majd falapáttal összetöröm, és mikor már majdnem szilárd, visszaöntöm hozzá a paradicsomot, és összeforgatom az egészet. Ha van kéznél, akkor friss snidlinggel vagy újhagymazölddel szórva tálalom.

Friss paradicsom + sajt (+egyebek)

Talán óvatosan ki lehet jelenteni, hogy a világ egyik legjobb salátája a caprese, ami csak friss bazsalikom és mozzarella kombinációjából áll, már persze a paradicsom mellett. Minimalizmusa azon a maximalizmuson alapszik, hogy mindkét alapanyagnak világbajnok minőségűnek kell lennie, ahogy a rá kiegészítésül öntött olívaolaj, és a tetejére tépkedett bazsalikom is a legjobb. Bár gondolhatnánk, hogy egy két alapanyagos étel egyik eleme sem lecserélhető, épp ez történik, bármerre nézünk. A mozzarellát a nyugvásra képtelen világ mindenfélére lecseréli, ami odaillik: fetára, kecskesajtra, sőt, Dave Chang még selyemtofut (lágy, remegős állagú tofu) is képes beletenni, és szójaszósszal, szezámolajjal, rizsecettel ízesíteni. Ezen a vonaton aztán hű követői addig mentek, míg tavaly menő nem lett a csilimorzsás paradicsom, amit már tényleg túlzásnak érzek. Ha kell tanulság, az annyi, hogy a paradicsom mindennek a lelke, és még a sajt cseréje is jobb megoldás a rossz sajtnál.

A legjobb caprese

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 3 közepes méretű paradicsom
  • 1 db 250 grammos mozzarella
  • olívaolaj
  • extrák: szárított oregánó, bors

A paradicsomot felszeletelem, tányérra rendezem, és rátépkedem a mozzarellát, (vagy mindkettőt felszeletelem, és váltogatva egymásra helyezem a sajt és paradicsom szeleteket) majd sózom, olívaolajat csepegtetek rá, és bazsalikom levelekkel szórom meg. Nem kell rá se ecet, se majonéz, se semmi más.

A világ, illetve annak instagramos-tiktokos vetülete egyáltalán nem ezekkel a receptekkel pörög a paradicsomon. A legnagyobb lelkesedés a paradicsomos szendvicseket övezi. Nem azokat, amelyek a legkultikusabbak és ősibbek, mint a bruschetta és a pan con tomate, szóval nem a paradicsomos pirítósokat szeretik nézni a leginkább, hanem az emeletes, sok, nagy, lédús paradicsommal megpakolt szendvicseket. Ezek nem praktikus ételek, nem azt a célt szolgálják, amit a szendvicsek általában, hiszen nem alkalmasak szállításra, eláznak, szétcsúsznak. Az sem kevésbé szokatlan, ami az amerikai szendvicsekbe kerül, az alap a majonéz, továbbfejlesztett verziója a BLT (Bacon, Lettuce, Tomato), amihez saláta és szalonna is kerül. A kommentfolyamokban és fórumokon, amelyek ezekről a szendvicsekről szólnak, sokan haláluk előtti utolsó vacsorának is ilyet ennének, illetve többen állítják, hogy ezek kedvéért állnak neki a palántázásnak is. Olyan is van, aki nevet azokon, akik receptet adnak a majonézes-paradicsomos szendvicshez, így ide nem is írok ilyet, úgyis mindenki, aki idáig jutott az olvasásban, mindjárt feláll, megken egy szelet kenyeret vastagon majonézzel, és megpakolja paradicsomszeletekkel.

További észbontó kedvencek friss paradicsomból:

De mit tegyünk, ha húszkilószámra terem, és már enni is sok?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!