Mik azok a kesernyés szálak a banán szélén, amit még a majmok is inkább leszednek?

2024. szeptember 17. – 04:47

Mik azok a kesernyés szálak a banán szélén, amit még a majmok is inkább leszednek?
Fotó: yipengge / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A banán talán az egyik legkevésbé megosztó gyümölcs, azonban van egy része, amit szinte mindenki utál: azok a száraz, kesernyés, fehér szálak, amik néha a banánon maradnak hámozás után. Pedig, mint olyan sok kicsit kellemetlen, de azért nem elviselhetetlen dolog az életben, talán ezek is valójában jótékony hatásúak lehetnek.

Az idegesítő szálak nem mások, mint floémkötegek, amik a növekedés közben tápanyagokat szállítanak a fától a banán végéig. Tehát, ha nem lennének, akkor valószínűleg banán se lenne.

Attól függően, hogy a gyümölcs mennyire érett vagy éretlen, a kötegeket viszonylag egyszerű eltávolítani. Ez egyébként nem csak emberi igény, még a majmok is rituálisan eltávolítják a szálakat:

Erre azonban nem feltétlenül van szükség. Nicholas D. Gillitt tápanyagszakértő a HuffPostnak azt mondta, bár ő és kutatóintézete még nem vizsgálta meg a floémkötegek tápanyagtartalmát, abban biztos, hogy észszerű mennyiségben fogyasztva nem okozhatnak nagy problémát.

A szálak feladatukból adódóan valószínűleg más tápanyagokat tartalmaznak, mint maga a finom banán, de arányaiban olyan kevés van belőlük egy gyümölcsön, hogy hacsak nem kilóra zabálja őket az ember, nem változtatnak túl nagyot a banán tápanyag-összetételén.

„Általában a gyümölcsök minden része egészséges. Az almáknak, körtéknek a héját is megesszük, és akár a banánét is megehetnénk – floémkötegekkel együtt –, ha ízletesnek találnánk, de nincs bizonyíték arra, hogy károsak lennének”

– mondta Gillitt, hozzátéve, hogy minden rost jót tesz a szervezetnek.

Tehát ha csak egy kicsit kényelmetlennek találja a banánról csüngő szálakat, de nem rontják el az egészséges nassolás élményét, akkor lehet, hogy érdemes a banánon hagyni a floémkötegeket. Ha viszont mindenképp kidobná őket, ajánlom a fenti oktatóvideót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!