A titkos társaság, ami a biológia legnagyobb rejtélyének megfejtésén dolgozott

A sztártudósok által létrehozott RNS-Nyakkendő Klub persze nem vette magát túl komolyan, de a közös ivászat mellett arra is jó volt, hogy informális felületet adjon a közös ötletelésre, és segített...

Ami fénnyel már nem látható, abba is betekintést enged az Agymenőkből is ismert eszköz

Az elektronmikroszkóp fény helyett elektronsugarat használ, azzal világítja át a sejtszerkezetet, és segít megérteni, hogyan működik a test – vagy éppen az ALS betegség.

Először találtak obama-férget Magyarországon

A megnövekedett áru- és személyforgalom miatt minden eddiginél nagyobb számban jelennek meg hazánkban idegenhonos állatfajok, amelyek ráadásul a melegedő klíma miatt nagyobb eséllyel is telepednek...

Mindössze tíz ember ment kémiatanár szakra az egész országban

Más természettudományos tantárgyak sem voltak sokkal népszerűbbek.

A nyálkagomba nem is gomba, viszont sokkal intelligensebb, mint gondolnánk

A legismertebb nyálkagombafaj igazi sztár az intelligenciakutatók körében: képes tanulni, vasúti térképet rajzolni és robotot vezetni.

8,3 kilométeres mélységben filmeztek le egy halat

Ilyen mélységben nyolcszázszoros nyomásnak vannak kitéve az élőlények, de a csigahal többféle módon is alkalmazkodott a körülményekhez.

Az állatok és a gombák jobban hasonlítanak egymásra, mint gondolná

Egy friss kutatás betekintést enged abba, hogy a közös ős után hogyan zajlott a mára drámai különbségeket eredményező evolúciója.

Tényleg 7 évente teljesen lecserélődik a testünk?

A városi legenda szerint a sejtjeink cserélődése miatt gyakorlatilag 7 évente teljesen új emberként születünk újjá – ez azonban annyira nem igaz, hogy vannak olyan sejtjeink, amelyek a születésünk...

Másfél év alatt megoldotta egy mesterséges intelligencia a biológia egyik legnagyobb kihívását

A Google alá tartozó DeepMind 2020 decemberében mutatta be az MI-t, ami mostanra majdnem minden ismert fehérje szerkezetét megjósolta.

Egy új tanulmány szerint sokkal több állatfaj is létezhet a Földön, mint amennyit eddig ismerünk

Egy új eljárás segítségével a kutatók nemcsak az eddig ismert fajokat tudják majd jobban megkülönböztetni egymástól, hanem újakat is felfedezhetnek.

Kövess minket Facebookon is!