nyájimmunitás

RSS

Koronavírus
A járvány Szent Grálja: a nyájimmunitás

Sokan Svédországgal és egy brazil várossal példálóznak, amikor szóba kerül a nyájimmunitás, vagyis az az állapot, amikor egy fertőzöttől átlagosan kevesebb, mint egy ember kapja el a vírust, így lassul a terjedés. Ezt valójában lehet, hogy csak évek múlva érjük el.

Koronavírus
A Telex járványszimulátorán megnézheti, hogy intézi el az oltás a koronavírust

Nem játék, mert a valóságban emberek halnak meg, de vizualizációnkon megnézheti a járvány működését, a nyájimmunitás kialakulását, a kijárási korlátozás hatását. Nagyon látványos, ha beoltják az embereket: a vírusnak akkor tényleg semmi esélye.

Koronavírus
Hét évbe is telhet a mostani oltási tempóban, mire elérhetjük világszerte a nyájimmunitást

A világ legtöbb országában viszont még el sem indult a védőoltások beadása. Magyarország egyébként nem áll rosszul a Bloomberg oltási statisztikája szerint.

Koronavírus
Egy hónap alatt a magyarok 1,5 százalékát sikerült beoltani

Európában és a világban is akadozik a szállítás, hozzánk eddig csak 165 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett. Időbe telik az is, amíg használni lehet az újonnan engedélyezett brit és orosz vakcinákat.

Koronavírus
Hónapokkal az olimpia után érheti el Japán a nyájimmunitást

Az Airfinity nevű brit kutatócég becslése alapján októberre tudnának elég embert beoltani, jóval később, mint azt tervezték.

Videó
Kommunikációs káosz veszélyezteti a nyájimmunitást

Bizalmatlanság, félelem és politikai csörték nehezítik a visszatérést a normális életünkhöz. A kormány egyszerre beszél orosz, kínai, brüsszeli és magyar vakcinákról, pedig most mindennél fontosabb lenne, hogy egyszerűen, érthetően és következetesen tájékoztassanak.

Koronavírus
Hány embert kell még beoltani Magyarországon a nyájimmunitáshoz?

Grafikánkon láthatja, hol tart Magyarország a lakosság immunizálásában. Már vannak olyanok itthon, akik a kétfázisú oltásból a második dózist is megkapták, amely után 7 nappal alakul ki a teljes védelem.

Koronavírus
A WHO szerint idén még nem lesz nyájimmunitás

Ezért aztán 2021-ben még továbbra is távolságot kell tartani és maszkot kell hordani.

Koronavírus
Svédországban sem jött be a nyájimmunitás

Hivatalosan sosem ismerte el a svéd járványügy legfőbb stratégája, de szakmai levelezésből is egyértelmű volt, hogy a nyájimmunitásban bíznak. Végül csak kiugróan sok áldozata lett a koronavírusnak az első hullámban, és nem lett kisebb tőle a második hullám sem. Gazdaságilag sem érte meg elkerülni a lezárásokat.