Biostatisztikus: A nyitvatartás kitolása akár még jót is tehet

2021. április 12. – 08:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ATV Heti Napló című műsorában beszélt vasárnap este Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai munkacsoport tagja, aki többek közt arról is beszélt, hogy a nyitvatartás kitolása akár még kifejezetten jót is tehet, a nyitásban pedig ugyan van bizonytalanság, de ezt lehet csökkenteni, ha apró lépésekben tesszük, és utána visszamérjük az eredményt – írja az atv.hu.

A biostatisztikus szerint az nem kérdés, hogy a nyitás után a kontaktusok száma nőni fog, az a kérdés, hogy ez mennyire lesz drasztikus. Mint mondta, egy pici tartalékunk most van a rendszerben, a reprodukciós szám ugyanis jelenleg 0,8 körül mozoghat. Ha lazítunk, akkor arra kell figyelni, hogy ez a szám ne menjen újra 1 fölé. Ferenci hozzátette, hogy a kontaktusszám növekedése a reprodukciós szám emelkedésének, az oltottság növekedése pedig a csökkenésének irányába hat. Itt van a bizonytalanság, hogy a kettőnek mi lesz a „nettó egyenlege” – pont emiatt a bizonytalanság miatt kell óvatosnak lenni.

A biostatisztikus azt is elmondta, hogy reméli, hogy minden ilyen döntésnél megvizsgálják az aktuális járványügyi helyzetet, és megvizsgálják a várható forgatókönyveket a különböző modellszámítások alapján. Ezt az átoltottságra áttérve is hangsúlyozta, az intézkedéseket ugyanis lehet az átoltottsághoz kötni, de döntési szempontból mindig az összes tényezőt kell együtt nézni. Az aktuális járványügyi szempontokat meg kell nézni, meg meg kell vizsgálni, hogy mik a különböző modellezett lefutások. Természetesen mindkettőben szerepet játszik az átoltottság, de egy halom egyéb tényező is számít.

Ferenci szerint viszont ahhoz már biztosan elég az átoltottak száma, a regisztráltak száma pedig főleg, hogy érzékelhetően javítsa a járványügyi helyzetet.

Ferenci a nyájimmunitással kapcsolatban azt mondta, itt véletlenül sem a regisztrált esetek számáról van szó, ami jóval nagyobb, ráadásul az oltottak és a fertőzöttek számát nem lehet egyszerre összeadni, hiszen a fertőzöttek egy része külön oltást is kap, tehát ez nem külön halmaz. Az eredeti elképzelés az volt, hogy küszöb eredendően 60 százaléknál lesz, azt viszont a szakember is kiemelte, hogy a brit variáns, ami fertőzőképesebb, ezt a küszöböt is feljebb tolta. Emiatt Szlávikhoz hasonlóan Ferenci is azt mondta, hogy a határ most már inkább 80 százalék körül kell, hogy legyen.

A biostatisztikus szerint a fertőzésen átesettek számára a legalacsonyabb becslés 3,5 millió fő lehet, ám ez az aktuálisan futó nagy járványnak köszönhetően rendkívül gyorsan nő. Ehhez jön még a 2,7 millió beoltott, de a szakember szerint ez a szám nem adódik hozzá, mert ha hozzáadnánk, akkor lennének emberek, akiket kétszer számoltunk. A szakember végezetül a védettségi kártyáról beszélt, erről elmondta, hogy nagyon fontos, hogy mindenki tudatában legyen annak, hogy ez nem egy „golyóállósági kártya” – az illető vélhetően védett az oltás miatt, fertőzés miatt, de ez nem jelent teljes biztonságot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!