Szlávik: Ahhoz, hogy hátradőljünk, sokkal-sokkal több oltást kell beadni

2021. április 5. – 13:42

Szlávik: Ahhoz, hogy hátradőljünk, sokkal-sokkal több oltást kell beadni
Felirat a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 5-én – Fotó: Vajda János/MTI Felirat a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 5-én – Fotó: Vajda János/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a közmédiában elmondta, hogy két és fél millió ember beoltását követően lehet arra számítani, hogy „a beoltott tömeg” valamennyire megváltoztatja a koronavírus-járvány lefolyását – írja az MTI.

Szlávik János kiemelte:

„ahhoz, hogy hátradőljünk, sokkal-sokkal több oltást kell beadni”.

A főorvos szerint az új vírusmutánsok megjelenésével 70-80 százalékos átoltottságra is szükség lehet ahhoz, hogy a járványt megállítsák, a járvány elején előrejelzett 60-70 százalékhoz képest.

Szlávik azt tapasztalja, hogy egyre többen szeretnék beoltatni magukat, miután egyre többen látják a betegség súlyos következményeit. Szerinte talán nyárra sok mindent vissza lehet hozni a normális életből.

A főorvos szerint talán ezen a héten kiderül, hogy a harmadik hullámnak ez a „platófázisa-e”, vagy esetleg tovább emelkednek a számok.

Szlávik János kitért arra is, hogy a poszt-covid szindrómára már korábban is felfigyeltek. Sok gyógyult betegnél maradnak hosszú távú tünetek, mint például köhögés, hőemelkedés, fejfájás, memóriazavar. Felhívta a figyelmet arra, hogy eleinte ezeket a betegek 10-15 százalékánál észlelték, az újabb tapasztalatok szerint viszont ez az arány már 30 százalék körüli.

A poszt-covid jelenségről itt írtunk cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!