Zacher Gábor: A fiatalok oltása nélkül nem lesz nyájimmunitás

2021. április 29. – 15:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szakmai szempontból megkérdőjelezhetőnek tartja a nyitás tempóját Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos, aki jelenleg a hatvani kórházban dolgozik. Az ATV Híradónak reagált Kubatov Gábor Fradi-elnök Facebook-bejegyzésére is, amiben Kubatov azt írta: „Amint megvan a 4 millió beoltott, együtt szurkolhatunk szombaton. A jegyértékesítés már megkezdődött.”

Zacher erre válaszul kiemelte, hogy az oltás felvétele nem jelent azonnali védettséget, a második oltás után kb. 10-14 nappal mondható csak el, hogy azt biztosítja, ami elvárható tőle. Az orvos szerint kérdés, hogy mennyire kötik védettségi igazolványhoz a szállodák vagy sportesemények látogatását, ha igen, akkor kisebb a veszélye a fertőződésnek, ám egyébként sem igazán tartja valószínűnek, hogy a klasszikus B-középben menne a távolságtartás vagy maszkviselés.

Beszélt arról is, hogy az a kb. kétmillió ember, aki már felvette mindkét vakcináját, még kevés a nyájimmunitás kialakulásához, ahhoz ugyanis Zacher szerint 80 százalék oltására van szükség, ezt viszont csak a fiatalkorúakkal lehet elérni. A Pfizerrel közös vakcinát gyártó BioNTech vezetője épp egy csütörtöki cikkben mondta, hogy júniustól a 12–15 éves korosztályt, szeptembertől pedig az ennél fiatalabb gyerekeket is elkezdhetik oltani koronavírus-vakcinával, oltóanyagukat már hat hónapos kortól engedélyeztetnék a gyerekek számára.

Zacher egyébként úgy látja, hogy valóban egyre kevesebb a koronavírusos beteg, sokan szorulnak azonban poszt-Covid-ellátásra, olykor hónapokkal azután, hogy megfertőződtek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!