Szeptembertől minden gyerekkorosztály kaphat koronavírus elleni oltást a BioNTech vezetője szerint

2021. április 29. – 09:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német BioNTech vezetője, Uğur Şahin azt mondta, hogy júniustól a 12-15 éves korosztályt, szeptembertől pedig az ennél fiatalabb gyerekeket is elkezdhetik oltani koronavírus-vakcinával.

Şahin a Spiegelnek beszélt arról, hogy a vizsgálataik magas hatékonyságot és toleranciát mutattak, és hogy hat hónapos kortól szeretnék engedélyeztetni az oltóanyagukat. Előzetes jóváhagyásra már be is adták az erről szóló tanulmányukat. Azt remélik, hogy gyorsan meg is kapják majd az engedélyt. Jelenleg a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinája 16 éves kortól engedélyezett.

A mainzi oltóanyaggyártó BioNTech arra számít, hogy a 12 és 15 éves kor közötti gyerekeket már néhány hét múlva beolthatják, utána pedig jöhetnek a fiatalabbak, júliusban az 5-12 éves korosztály kerülhet sorra, szeptemberben pedig a még náluk is kisebbek.

Az előzetes tanulmányok azt mutatták, hogy a BioNTech vakcinája 100 százalékos hatásosságú a 12 éves korosztálynál, és gyerekek jól is tolerálták az oltást.

Uğur Şahin és felesége, Özlem TüreciFotó: Bernd von Jutrczenka/dpa/AFP
Uğur Şahin és felesége, Özlem TüreciFotó: Bernd von Jutrczenka/dpa/AFP

„Úgy gondoljuk, hogy észszerű lenne oltásokat ajánlani a gyermekeknek. Mert ez erősíti a nyájimmunitást és csökkenti a kockázatokat is. A gyermekekkel kapcsolatos kutatások eredményeit azonban még nem ismerjük, várnunk kell” – mondta egy sajtótájékoztatón a BioNTech vezetője, aki megjegyezte, hogy ha nem is nagy számban, de gyerekeknél is találkoztak súlyosabb lefolyású fertőzéssel.

Şahin arról is beszélt, hogy mindenkinek szükséges lehet beadni majd egy harmadik oltást is, mert azt látják, hogy a védelem idővel csökken, hat hónap után 95-ről 91 százalékra esett, nyolc hónap után pedig az antitestek száma is lecsökken. De kilenc vagy tizenkét hónap múlva beadott oltással megerősíthető a védelem. A BioNTech vezetője úgy véli, hogy a későbbiekben évente vagy másfél évente szükség lehet egy emlékeztető oltásra.

Szerinte Európában június közepére, június végére lehet majd nyájimmunitásról beszélni, akkorra a lakosság 50-60 százaléka már beoltott lehet. A BioNTech eredetileg 1,3 milliárd adag vakcinát akart 2021-ben legyártani, de megnövelték a kapacitásukat, így a 3 milliárdot is elérhetik.

Şahin kitért a koronavírus indiai mutációjára is, úgy véli, hogy a vakcinájuk az ellen is hatásos lesz. Azt mondta, az indiai változatban vannak olyan mutációk, amelyre vizsgálták is korábban a vakcinájukat, és jó eredményeik voltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!