Izraelben már kialakulhatott valamiféle nyájimmunitás

2021. április 12. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli Channel 12 tévéadónak nyilatkozott szombaton Eran Szegal, a Weizmann Tudományos Intézet informatikus-biológus professzora, aki szerint lehetséges, hogy az országban már kialakulhatott valamiféle nyájimmunitás, így a kormány biztonságosan lazíthat tovább – írja a The Times of Israel nyomán az MTI.

Izraelben januárban tetőzött a járvány harmadik hulláma, amelyben több mint 95 százalékban a brit változatot azonosították, de mostanra 97 százalékban csökkent a naponta azonosított új esetek száma. Csaknem 5 millió izraelit már kétszer beoltottak, a pészahi és húsvéti családi és közösségi összejövetelek sem okozták az új fertőzések számának emelkedését, és ezért az egészségügyi minisztérium illetékesei a korlátozások további enyhítését tervezik, többek közt a szabad téri maszkviselés elhagyását.

Ha bebizonyosodik, hogy Izraelben valóban elérték ezt a küszöböt, akkor a közel-keleti ország lehet az első, ahol ki lehet pipálni ezt a célkitűzést.

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint jelenleg csak egy súlyosan fertőzött „piros” település van (egy beduin törzs falva a Negev-sivatagban), egy „narancssárga” hely (a Lakia nevű beduin város szintén a Negev-sivatagban), és csak húsz kissé fertőzött „sárga” települést tartanak nyilván a 258 „zöld” város és falu mellett, ahol alig, vagy egyáltalán nincsenek koronavírus-hordozók.

Forrás: Ronen Zvulun / Reuters
Forrás: Ronen Zvulun / Reuters

A gazdaságot, a kereskedelmet már teljes egészében megnyitották, de korlátozások azért még vannak. Kültéren százan, míg zárt helyen csak húszan lehetnek együtt, és az oktatásban is vannak olyan korcsoportok, melyek kis csoportokban, csak a hét bizonyos napjain járhatnak iskolába, egyébként távoktatásban vesznek részt. Bonyolult szabályozásokkal működnek a bevásárlóközpontok, az előadótermek, a sportcsarnokok és a vendéglátóhelyek, korlátozzák a beléptethető emberek számát, a pultok és az asztalok távolságát egymástól, és sok intézményben tiltják a nyilvános étkezést.

A december 20-án kezdődött izraeli oltási kampányban eddig 5 320 077-en kapták meg az első, és 4 936 635-en a második dózis védőoltást is a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, előbbi szám az ország lakosságának 57,21 százalékát jelenti. A vasárnap elvégzett 37 889 teszt során 137 vírushordozót azonosítottak, ami 0,4 százalékos arányt jelent. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 3484 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a pandémia megjelenése óta 836 072 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6299-en haltak meg Izraelben.

Kövess minket Facebookon is!