Szólt „a börtön ablakában” – a polgármester fogdából letett esküjével alakult meg az óbudai képviselő-testület

2024. október 7. – 08:17

Szólt „a börtön ablakában” – a polgármester fogdából letett esküjével alakult meg az óbudai képviselő-testület
Fotó: Nagy Bálint / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Himnusz hátterében a „Börtön ablakában” című dal is szólt hétfő reggel Óbuda-Békásmegyer alakuló önkormányzati ülésén, ami azért vált különösen érdekessé, mert a kerület korábbi alpolgármestere, újraválasztott képviselője Czeglédy Gergő, és az újraválasztott DK-s polgármester, Kiss László előzetes letartóztatásban ül. Kiss a vád szerint 2019-es polgármesterré választása után egy korrupciós hálót épített ki, amelyen belül megbízásokat adott baráti cégeknek, majd azok összegének egy részét visszakövetelte magának. Kiss az alakuló ülést a fogdából hívta össze, tagadja, hogy törvénytelenséget követett volna el.

Az ülést a kerület szervezeti és működési szabályzata szerint a korelnök, Ujfalvi István vezette a polgármester helyett. A jegyző egyeztetett a Fővárosi Kormányhivatallal is, hogy az ülést jogszerűen tudják lebonyolítani. A nyolc órára meghirdetett alakuló elején már érződött, hogy nem mindennapi ülésről van szó: a bukóra nyitott ablakon a „börtön ablakából” című dal halasztott be, miközben az épülettel szemben a Fidelitas aktivistái az „elég a Kiss László-féle DK-s korrupcióból” molinót tartottak fel.

A Himnusz után a frakciók megalakulását jelentették be. Újdonság, hogy a Momentum nem tagja az ellenzéki koalíciónak, ők ezt már korábban jelezték. Frakcióvezetőjük elmondta, hogy tisztázni szeretnék: a kerületben zajló ügyekhez nincs közük, az óbudaiak számíthatnak rájuk. Puskás Péter a helyi Fidesz vezetője is jelezte, hogy nekik sincs semmi közük az itt zajló ügyekhez. Kiderült az is, hogy a Fidesz polgármesterjelöltje, a kerület korábbi vezetője, Bús Balázs – aki képviselői helyet szerzett –, végül nem ült be a testületbe.

Az ülést vezető Ujfalvi elmondta, hogy a polgármester az üléssel egy időben fogva tartása helyszínén elmondta a polgármesteri esküt, és ahhoz kiegészítést, illetve nyilatkozatot fűzött, ezt fel is olvasták. Kiss László nyilatkozatába közölte, hogy szerinte politikai bebörtönzöttként van letartóztatásban. A polgármester arról írt, hogy ő korábbi esküjéhez hű volt, törvénytelenséget nem követett el. Hozzátette:

„Magamat a kerületem, a III. kerület törvényes polgármesterének tekintem. A jogaimtól való megfosztást nem tekintem jogszerűnek, el nem ismerem”.

Szerinte a mostani eljárás illeszkedik a „jelenlegi főpolgármester ellen konstruált, úgynevezett »városháza ügyhöz«, a célja a főpolgármester, velem együtt két budai és három pesti kerületi polgármester gyengítése, zsarolhatóvá tétele és esetleges büntetőjogi felelősségre vonása hamis vallomások és a közvélemény manipulációja által” – írta. Kiss aláírt esküokmányát és nyilatkozatát Facebook-oldalán is megosztotta. Végül azt kérték az ülésteremben, hogy aki kiáll Kiss mellett, az tűzze ki az asztalokra helyezett fehér szalagot.

Fotó: Nagy Bálint / Telex
Fotó: Nagy Bálint / Telex

Puskás Péter a Fidesz frakcióvezetője a nem mindennapi eskütétel után arról beszélt, hogy szánalmas, ami itt folyik. Szerinte azzal, hogy az előzetesben ülő polgármester nyilatkozatát olvassák fel azzal az egész III. kerületi önkormányzat jó hírét rombolják tovább. Hozzátette: felháborítja, hogy politikai performanszokra használják az önkormányzat alakuló ülését.

„Gratulálok, ezzel beírták magukat Óbuda történetébe.”

Puskás jelezte: ők nem vesznek részt az alpolgármesterek megválasztásában. A frakcióvezető arról beszélt, hogy a lakók szerinte azt tapasztalják, a kerületben megállt a munka, fontos döntések az utóbbi időben nem születtek. A következő hetekben azt fogják monitorozni, hogy az alpolgármesterek végzik-e a munkájukat, amennyiben nem, akkor kezdeményezni fogják a leváltásukat.

Béres András az alpolgármesterek megszavazása előtt arról beszélt, hogy ő azért szeretne dolgozni, hogy az egyik legátláthatóbb kerület legyen az övék. Hozzátette: szerinte Óbuda ellen lejárató kampány zajlik. Budai Sándor Viktor MKKP-s képviselő felhozta Béres András egyik korábbi ügyét, hosszasan sorolta, hogy szerinte miért lenne problémás Béres megválasztása. Béres annyit reagált, hogy szerinte egy 20 éve történt konstruált eljárásról beszélnek, ő nem követett el adócsalást, az ellen hozott vádakat egy hónappal később ejtették is. Kiss a börtönből alpolgármesternek a párbeszédes Béressel együtt négy ellenzéki képviselőt jelölt: Burján Ferencet (LMP), Őri Lászlót (MSZP) és Zábó Attilát (DK). A képviselőket a testület többsége főállású alpolgármesternek választotta.

Az alpolgármesterek után döntöttek a külsős és belsős bizottsági tagokról is, majd a polgármester és az alpolgármesterek fizetését szavazta meg a többség. A megszűnt alpolgármesteri tisztségek végkielégítéséről szóló előterjesztést is jóváhagyták, a többség igent nyomott, a Fidesz képviselői tartózkodtak, az MKKP-s képviselők pedig nemmel szavaztak.

A kerületben szeptember végén tartották az előző önkormányzati ciklus előző ülését, ami különösebb fennakadások nélkül lement. A helyi Fidesz-KDNP, akkor semmilyen akcióval nem készült, mintha elfelejtették volna, hogy börtönben van a polgármester és az alpolgármester is. Óbudán egyébként ellenzéki többség van: mind a 16 egyéni jelölt ellenzéki jelöltként jutott be a testületbe, a Mi Hazánk, a Fidesz és a Kutyapárt a hat kompenzációs listás helyen osztozkodik.

Először az alpolgármester, aztán a polgármester

Óbuda közélete június második feléig a külső szemlélő számára békésen zajlott. Az már idén márciusban kiderült, hogy nyomozás indult, mert a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint fiktív szerződéseket köthettek Óbuda önkormányzatával. Ekkor vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt négy személyt vettek őrizetbe. Az önkormányzat ekkor úgy reagált, hogy hivatali dolgozót nem érint a nyomozás, Kiss László polgármester azt mondta: „méltatlan és tisztán a kampánnyal összefüggő politikai szándékot tükröz” az eljárás. Június 9-én aztán újraválasztották a kerület ellenzéki pártok által támogatott DK-s polgármesterét, Kiss Lászlót.

Június 18-án azonban felbolydult minden, miután először őrizetbe vették, majd le is tartóztatták a kerület MSZP-s alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt. Kiss helyettesét akkor vették őrizetbe, mikor a nyomozó főügyészség által folytatott nyomozásához kapcsolódóan házkutatást tartott a kerületi városházán. Óbuda vezetése a történtek után megerősítette korábbi álláspontját: „az önkormányzat ügykörébe tartozó szerződések mindegyike jogszabálynak megfelelő és valós teljesítésen alapul”. Újabb fejlemények ezek után hetekig nem történtek, kizárólag annyi derült ki, hogy akár NER-közeli reklámcégek is érintettek lehetnek a kerületi korrupciós ügyben.

Augusztus közepén aztán érkezett az újabb fordulat: a KNYF ezúttal az óbudai polgármesternél tartott házkutatást, majd őrizetbe is vették Kiss Lászlót. A nyomozó főügyészség Kiss őrizetbe vétele után közölte, hogy hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják a polgármestert. A megalapozott gyanú szerint Kiss a 2019. októberi polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. Ehhez az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

A vádakat Kiss László a kezdetektől tagadja. A kerület sajtóosztálya pedig közölte, hogy „a nyomozati cselekmények a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatásai, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek”. Megismételték, hogy a kerület szerződései rendben vannak és valós teljesítésen alapulnak. Az ügyre reagáltak Kiss szövetségesei is: Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint egy sok éve tartó ügyben letartóztatni egy kerület polgármesterét „aljasság és politikai provokáció”.

Augusztus 16-án végül el is rendelték Kiss László letartóztatását, amit szeptemberben meghosszabbítottak, egészen december 16-ig, így az önkormányzat alakuló ülésén sem tud részt venni.

A Fidesz Óbuda „megmentését” szeretné, a DK szerint megrendelésre buktatnák meg Kisst

A Demokratikus Koalíció néhány nappal Kiss letartóztatása után közölte, hogy szerintük egy magas rangú állami vezető rendelte meg az óbudai polgármester ellen zajló eljárást azért, hogy megbuktassák. Vadai Ágnes arról beszélt, hogy nem Kiss László ellen kellett volna eljárást indítani, hanem az ügyészség képviselője ellen, aki a jegyzőkönyv alapján szerinte arra kérte a cégvezetőt, hogy „állami érdekből vegyen részt Kiss László megbuktatásában”. A III. kerületi ellenzéki koalícióból viszont nem mindenki állt ki ilyen határozottan a polgármester mellett: a Momentum úgy döntött, hogy kilépnek a kerületi koalícióból. Ezt azzal indokolták, hogy bár nem érintettek, ennek még a látszatát is el szeretnék kerülni.

Eközben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nyilatkozatban is kiállt a polgármester mellett, aki ellen szerintük politikai leszámolás zajlik. „Az óbudai önkormányzat ellenzéki kézben tartása a Fidesz gazdasági érdekeit sérti, most pedig a választói akarattal szembe menve ellehetetlenítik az új testület megalakulását” – írták.

A júniusi választáson alulmaradt Fidesz az ügy kirobbanása óta valóban egy új választás kiírását követeli.

Bús Balázs a párt kerületi polgármesterjelöltje, illetve korábbi polgármestere Óbuda „megmentéséről írt”, szerinte az irányítás nélkül maradt kerületért együtt kell kiállni és felszólítani a börtönben lévőket, hogy mondjanak le. „Az októberi alakuló ülésen az új testületnek fel kell oszlatnia önmagát és új, tiszta választásokat kell kiírni” – írta Bús.

Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt, fővárosi képviselő is új választást írna ki Óbudán. Szóvá tette, hogy Karácsony Gergely főpolgármester az ügyben semmit nem nyilatkozott, pedig az ő fővárosi listáján szerepelt Kiss László. Vitézy arra kérte a főpolgármestert, hogy tisztázza, még mindig támogatja-e a korrupciós ügybe keveredett óbudai polgármestert. És ha nem, akkor egyetért-e azzal, hogy Kiss Lászlónak le kell mondania, és új választást kell kiírni Óbudán.

Az autómosóból ellopott pendrive

Az ügyről Kiss László letartóztatása óta egyre több részlet derült ki. A Telexen írtuk meg, hogy a polgármester letartóztatásához az biztosan kellett, hogy több gyanúsítottnak is megeredjen a nyelve. Arról már 2021 őszén értesülhetett a nyilvánosság, hogy a 2019 óta ellenzéki vezetésű óbudai önkormányzatnál korrupciógyanús ügyletek vannak. Ekkor ugyanis egy bizonyos Anonymous tett közzé ezzel kapcsolatos anyagokat az interneten. Folyt a nyomozás, nyilván titokban, leplezett eszközöket is felhasználva. Idén márciusban pedig megtörténtek az első házkutatások. Ekkor az óbudai önkormányzatnál is kutattak, és már akkor több embert gyanúsítottak meg.

Aztán megtörtént Czeglédy Gergő letartóztatása is, feltehetőleg azért, mert a márciusban meggyanúsított személyek között voltak olyanok, akik terhelő vallomást tettek rá, így már meg tudták gyanúsítani őt is. Sajtóhírek szerint azok, akik együttműködtek a nyomozókkal, egyezséget kötöttek. Kiss László védője, Zamecsnik Péter ügyvéd állítása szerint például a polgármester meg nem nevezett egyik korábbi munkatársa egyezséget kötött az ügyészséggel a saját érdekei mentén.

Autómosóból lopták el a pendrive-ot, ami később az ellenzéki politikusokat célba vevő Anonymousnál landolt – legalábbis ezt állította a pendrive gazdája az óbudai polgármester korrupciós ügyében indult eljárásban. A bizonyítékokat gyűjtögető, de egyébként érintett vállalkozó végül kiegyezett az ügyészséggel. A titokban rögzített beszélgetésekben nemcsak ellenzéki, hanem kormányközeli politikusokról is hangoznak el kemény állítások – írtuk az ügyről szóló legutóbbi részletes cikkünkben.

A Telex által megszerzett nyomozati iratokból kiderült korábban az is, hogy a Dunaferr „elfoglalásában”, a Borkai-ügyben és a futballstadionokat biztosító őrző-védő cégek környékén is felbukkant dr. Mikó István, az a kamu „fedett nyomozó”, akinek az ügyködése miatt (de akaratán kívül) fény derült az óbudai korrupciós ügyletekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!