24.hu: Letartóztatták Czeglédy Gergőt, Óbuda alpolgármesterét

2024. június 20. – 15:26

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztatták a Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és azt az önkormányzati cégvezetőt, akit szintén kedden vettek őrizetbe – írja a 24.hu. Kedden a Magyar Nemzet írta meg, hogy a hatóságok őrizetbe vették Czeglédyt és a cégvezetőt, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények gyanúja miatt.

A lap megkeresésére Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta, hogy az ügyben eljáró nyomozási bíró elrendelte a minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított alpolgármester egy hónapos letartóztatását, és annak az önkormányzati cégvezetőnek a letartóztatását is, akit ezen bűncselekmény bűnsegédként történő elkövetésével gyanúsítanak. A végzés nem végleges.

Az óbudai önkormányzat szerdán azt írta, hogy az ügyről nincs is több információjuk. Az ügyészség kedden tartott házkutatást az önkormányzatnál, és szkennelt iratokat foglalt le, ők pedig szerintük „mindenben együttműködtek. (…) Újból megerősítjük, hogy az önkormányzat ügykörébe tartozó szerződések mindegyike jogszabálynak megfelelő és valós teljesítésen alapul, és ez kizárja a fiktivitást. Erre vonatkozó bizonyítékaink rendelkezésre állnak, és – ahogy korábban is – nyilvánosságra fogjuk hozni.”

Mint korábban megírtuk, a KNYF szerint fiktív szerződéseket köthettek Óbuda önkormányzatával, ezért indult nyomozás az ügyben. Március 7-én vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt négy személyt vettek őrizetbe. Az ellenzéki vezetésű önkormányzat álláspontja szerint hivatali dolgozót nem érint a nyomozás.

Kedden újabb akció volt, amiről annyit közölt a KNYF, hogy összehangolt nyomozási cselekményeket hajtottak végre, és több helyszínen – köztük a III. kerületi önkormányzatnál – zajlottak eljárási cselekmények. A gyanúsítás szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője és pártigazgatója a Telexnek élő műsorában arról beszélt, hogy a fővárosi listán is szereplő Czeglédy Gergővel kapcsolatos ügyekről ők is a sajtóból értesültek. Arra a felvetésre, hogy rákérdeztek-e az MSZP-n belül arra Czeglédynél korábban, miért vannak NER-es szereplőkkel közös bizniszei, amelyben túlárazott közbeszerzéseket is nyernek, Molnár azt mondta, volt erről szó. Czeglédy ezekre azt mondta, hogy csak nyílt közbeszerzéseken indult, elenyésző százalékban nyert, a pártban ezzel megelégedtek, bár Molnár azzal egyetértett, hogy nem szerencsés az ilyesmik látszata, erről volt is Czeglédyvel beszélgetés, de nem minden részletét fogadta meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!